Sałatka z kuskusem w guacamole

Sałatka z kuskusem w guacamole

Pomieszały się smaki meksykańskie z marokańskimi, ale w tym przepisie jest to dozwolone, a nawet wskazane, ponieważ doskonale się  połączyły i sałatka okazała się przepyszną.

Tak więc delikatny kuskus i aksamitny dip z awokado z ostrą salsą pomidorową, to rewelacyjna, wegetariańska  a zarazem zdrowa sałatka. Polecam jako samodzielną potrawę  lub z dodatkiem kurczaka.

Zdjęcie - Sałatka z kuskusem w guacamole - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na kuskus:

  • 1/2 szklanki kuskusu
  • 1 i 1/4 szklanki wody lub bulionu warzywnego
  • 1 łyżka masła lub 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/4 łyżeczki soli
  • kilka wątków szafranu /opcjonalnie/

Składniki na salsę pomidorową:

  • 2 pomidory
  • 1 czerwona cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta chili w proszku
  • kilka listków mięty
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oliwa z oliwek
  • 1 łyżka octu winnego

Składniki na dip awokado:

  • 2 awakodo
  • sok z jednej limonki
  • sól, pieprz

Zdjęcie - Sałatka z kuskusem w guacamole - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wykonanie:

  1. Kuskus wsypać do naczynia, wodę z masłem, szafranem lub bulion doprowadzić do wrzenia i zalać kuskus.
  2. Przykryć folią i odstawić na 10 minut.
  3. Po tym czasie, kuskus przemieszać widelcem.
  4. Pomidory i cebulę drobno pokroić, dodać pozostałe składniki, wymieszać.
  5. Awokado przekroić na pół, przekręcić, oddzielić połówki, wbić ostrzem noża w pestkę, przekręcić i wyjąć.
  6. Obrać ze skórki, miąższ rozgnieść w moździerzu lub widelcem, dodać pozostałe składniki, doprawić do smaku.
  7. W naczyniu wyłożyć salsę pomidorową, następnie dip z awokado, na końcu kuskus.
  8. Udekorować liskami mięty i limonką.
  9. Kuskus podawać na ciepło.

Smacznego ?

na podstawie inspiracji: z książki „Cook’s Collection

Zdjęcie - Sałatka z kuskusem w guacamole - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów