Sałatka z kuskusem w guacamole
Pomieszały się smaki meksykańskie z marokańskimi, ale w tym przepisie jest to dozwolone, a nawet wskazane, ponieważ doskonale się połączyły i sałatka okazała się przepyszną.
Tak więc delikatny kuskus i aksamitny dip z awokado z ostrą salsą pomidorową, to rewelacyjna, wegetariańska a zarazem zdrowa sałatka. Polecam jako samodzielną potrawę lub z dodatkiem kurczaka.
Składniki na kuskus:
- 1/2 szklanki kuskusu
- 1 i 1/4 szklanki wody lub bulionu warzywnego
- 1 łyżka masła lub 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/4 łyżeczki soli
- kilka wątków szafranu /opcjonalnie/
Składniki na salsę pomidorową:
- 2 pomidory
- 1 czerwona cebula
- 1 ząbek czosnku
- szczypta chili w proszku
- kilka listków mięty
- sól, pieprz
- 2 łyżki oliwa z oliwek
- 1 łyżka octu winnego
Składniki na dip awokado:
- 2 awakodo
- sok z jednej limonki
- sól, pieprz
Wykonanie:
- Kuskus wsypać do naczynia, wodę z masłem, szafranem lub bulion doprowadzić do wrzenia i zalać kuskus.
- Przykryć folią i odstawić na 10 minut.
- Po tym czasie, kuskus przemieszać widelcem.
- Pomidory i cebulę drobno pokroić, dodać pozostałe składniki, wymieszać.
- Awokado przekroić na pół, przekręcić, oddzielić połówki, wbić ostrzem noża w pestkę, przekręcić i wyjąć.
- Obrać ze skórki, miąższ rozgnieść w moździerzu lub widelcem, dodać pozostałe składniki, doprawić do smaku.
- W naczyniu wyłożyć salsę pomidorową, następnie dip z awokado, na końcu kuskus.
- Udekorować liskami mięty i limonką.
- Kuskus podawać na ciepło.
Smacznego ?
na podstawie inspiracji: z książki „Cook’s Collection