Sałatka z kuskusem, sałatą, brzoskwiniami i fetą

Sałatka z kuskusem, sałatą, brzoskwiniami i fetą
Zdjęcie - Sałatka z kuskusem, sałatą, brzoskwiniami i fetą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sałatka z kuskusem, sałatą, brzoskwiniami i fetą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sałatka z kuskusem, sałatą, brzoskwiniami i fetą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sałatka z kuskusem, sałatą, brzoskwiniami i fetą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sałatka z kuskusem, sałatą, brzoskwiniami i fetą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 160 g brzoskwiń (2 sztuki)
  • 100 g kaszy kuskus
  • 100 g sera feta
  • 75 ml oleju Oliwier z oliwą z oliwek
  • 50 g czerwonej cebuli
  • 45 ml octu winnego z czerwonego wina
  • 25 ml syropu klonowego
  • 1 główka sałaty (np. rzymskiej)
  • kilka gałązek bazylii
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie

Kuskus zalewamy wrzątkiem w taki sposób, aby był przykryty ok. 1-cm warstwą wody. Odstawiamy pod przykryciem, aż kasza wchłonie całą wodę. Następnie odkrywamy i mieszamy widelcem.

Oliwiera mieszamy z octem, syropem klonowym oraz solą i pieprzem do uzyskania jednolitej emulsji.

Sałatę kroimy w wąskie paski lub rwiemy na kawałki.

Cebulę kroimy w drobną kostkę i mieszamy z kuskusem.

Z brzoskwiń usuwamy pestki i kroimy na plasterki.

Do wystudzonego kuskusu z cebulą dodajemy sałatę oraz brzoskwinie. Polewamy przygotowanym sosem i mieszamy.

Posypujemy pokruszonym serem feta i dekorujemy listkami bazylii. 


Przepis pochodzi z www.osmykolorteczy.pl 

Kategorie przepisów