Sałatka z kurczakiem

Sałatka z kurczakiem
Zdjęcie - SAŁATKA Z KURCZAKIEM - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - SAŁATKA Z KURCZAKIEM - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - SAŁATKA Z KURCZAKIEM - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - SAŁATKA Z KURCZAKIEM - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - SAŁATKA Z KURCZAKIEM - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - SAŁATKA Z KURCZAKIEM - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - SAŁATKA Z KURCZAKIEM - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - SAŁATKA Z KURCZAKIEM - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - SAŁATKA Z KURCZAKIEM - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - SAŁATKA Z KURCZAKIEM - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - SAŁATKA Z KURCZAKIEM - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • kurczak - 1 podwójna pierś
  • ananas - 1 puszka
  • seler - 1 puszka (albo 1 szt. świeży)
  • jajka - 5 szt.
  • kukurydza - 1 puszka
  • ogórki konserwowe - 4-5 szt.
  • czosnek - 2 ząbki
  • szczypiorek - 1 pęczek
  • majonez - 3-4 łyżki
  • olej Kujawski Cytryna i Bazylia - 2 łyżki
  • sól, pieprz do smaku
Przygotowanie

Jajka ugotować na twardo. Zetrzeć seler na tarce (do tej sałatki wzięłam świeży seler) albo dodać z puszki, uprzednio odcedzając płyn. Pokroić ogórki i jajka na drobne kawałki. Rozgnieść czosnek nożem i drobno pokroić. Pokroić ananas w drobną kostkę. Pokroić kurczaka na małe kawałki.

Kurczaka można przygotować na 2 sposoby:

- pokroić w kawałki i zamarynować w 2-3 łyżeczkach słodkiej papryki, 3 łyżkach oleju Kujawskiego, soli i pieprzu, odstawić na 30 minut do lodówki, usmażyć rozgrzewając na patelni 3 łyżki oleju Kujawskiego;

- piersi ugotować z liściem laurowym i zielem angielskim albo z włoszczyzną i liściem laurowym, ostudzić i pokroić na kawałki. Można użyć również grillowanego albo wędzonego kurczaka. Ja do sałatek zazwyczaj wykorzystuję gotowanego kurczaka.

Do dużej miski dodać ananas, kukurydzę, kurczaka, jajka i ogórki, seler. Pokroić szczypiorek i wrzucić do miski ⅔. Wymieszać. Dodać olej oraz majonez. Majonez można zastąpić śmietaną, jogurtem greckiem albo jogurtem zmieszanym z musztardą - wtedy sałatka będzie bardziej delikatna. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Udekorować z góry pozostałym szczypiorkiem.

Najlepiej smakuje na śniadanie albo kolację ze świeżą, chrupiącą bagietką oraz Finuu.

Smacznego!

Kategorie przepisów