Sałatka z kurczakiem w szynce parmeńskiej
Ta sałatka ma w sobie wszystko co najlepsze – łączy świeżość i lekkość warzyw z serem pleśniowym i kawałkami kurczaka owiniętego w szynkę dojrzewającą.
Ja przygotowałam sałatkę wykorzystując 400 g polędwiczek z kurczaka i 2 opakowania surowej szynki wieprzowej (kupuję w Lidlu, taką w niebieskim opakowaniu) i tego mięsa wyszło naprawdę sporo. Jeśli robisz sałatkę tylko dla domowników, możesz wykorzystać połowę porcji mięsa.
Sałatka jest pyszna, zaskakująca, lekka, pożywna i uniwersalna. Sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i od święta, jako poczęstunek dla gości.
Treść poniżej zawiera link afiliacyjny do serwisu Ceneo.pl
Składniki na sałatkę z kurczakiem w szynce parmeńskiej:
- 300-400 g polędwiczek z kurczaka
- 2 op. szynki parmeńskiej/surowej szynki wieprzowej lub boczku w cienkich plastrach
- 1 mała główka sałaty lodowej + garść rukoli
- 1 czerwona cebula + 1 łyżka cukru pudru + 1 łyżka czerwonego octu winnego
- 150 g pomidorków koktajlowych
- 1/2 op. sera camembert
- sezam
- ulubione przyprawy do kurczaka: u mnie mielony imbir, mielona papryka słodka i ostra, sól, pieprz
- 1 łyżka oliwy
Sos:
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka musztardy sarepskiej
- 1 łyżka majonezu
- sól, pieprz
Jak przygotować sałatkę z kurczakiem w szynce parmeńskiej?
Każdą polędwiczkę z kurczaka kroimy na 4 mniejsze kawałki (najpierw na pół po długości, a potem każdy kawałek jeszcze raz na pół, na krótsze kawałki). Oprószamy ulubionymi przyprawami, skrapiamy łyżką oliwy i dokładnie mieszamy. Owijamy szynką (prosciutto lub surowa dojrzewająca, może być też boczek) – u mnie po 1/2 szynki na 1 kawałek mięsa.
Przygotowane mięso pieczemy w piekarniku lub we frytownicy beztłuszczowej (u mnie w Ovi Smart XXL 6 minut w 175 stopniach; w piekarniku być może nieco dłużej).
Cebulę kroimy w piórka, zasypujemy cukrem pudrem i odstawiamy na kilka minut. Następnie wlewamy ocet winny i ponownie odstawiamy na kilka minut.
Składniki na sos łączymy ze sobą.
Sałatę lodową dzielimy na mniejsze kawałki.
Pomidorki koktajlowe kroimy na pół.
Camembert kroimy na mniejsze kawałki/na trójkąty,
Sałatę mieszamy z rukolą i połową sosu, wykładamy pomidorki, ser, cebulę (bez zalewy) oraz kawałki kurczaka w szynce. Całość skrapiamy pozostałym sosem, posypujemy ziarnami sezamu.