Sałatka z kurczakiem, selerem naciowym i żurawiną
Składniki:
- 6 łyżek oleju Kujawskiego z ostropestu tłoczonego na zimno
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 1 upieczona pierś z kurczaka
- 1 pomarańcza
- 1 seler naciowy
- 1 garść suszonej kandyzowanej żurawiny
- 1 gałązka rozmarynu
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Krok 1
Seler naciowy dzielimy na łodygi. Łodygi myjemy i odcinamy po kawałku z obu końców. Płuczemy, suszymy, kroimy na plasterki. Górne jasnozielone listki selera odkładamy do dekoracji.
Krok 2
Upieczoną pierś z kurczaka kroimy w kostkę o rozmiarach ok. 2 cm. Skrapiamy 1 łyżką oleju Kujawskiego z ostropestu. Posypujemy igiełkami rozmarynu, szczyptą ziół prowansalskich i mielonej papryki. Suszoną żurawinę wkładamy do miski. Skrapiamy sokiem wyciśniętym z połowy pomarańczy i 1 łyżką oleju Kujawskiego z ostropestu. Odstawiamy pod przykryciem.
Krok 3
W tym czasie przygotowujemy dip do sałatki. Mieszamy jogurt naturalny z 4 łyżkami oleju Kujawskiego z ostropestem. Doprawiamy do smaku przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku oraz solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Krok 4
Składniki sałatki wkładamy do miski. Dekorujemy odłożonymi zielonymi listkami selera i filecikami miąższu wykrojonymi z drugiej połówki pomarańczy. Przed podaniem polewamy dipem jogurtowym z olejem Kujawskim z ostropestu.
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 15 min
Poziom trudności: łatwe