Sałatka z kurczakiem i makaronem w duchu zero waste
O urokach sałatek "na winie" pisałam już przy okazji ciepłej sałatki z makaronu pełnoziarnistego z grillowaną karkówką i warzywami. Tu również zastosowałam tę metodę, przy okazji dbając, by w lodówce nie zalegało jedzenie, które ostatecznie trzeba by wyrzucić. W zależności od tego, co znajdziecie w swojej lodówce, tak wasza sałatka będzie wyglądać. A żeby nie była zbyt ciężka, to zamiast majonezu proponuję sos winegret, zaostrzony musztardą.
sałatka z pieczonym kurczakiem i makaronem orkiszowym
- 2 upieczone udka kurczaka,
- 200 g makaronu orkiszowego,
- 1 główka sałaty lub mieszanka różnych,
- garść kiełków (tu kiełki słonecznika),
- 1/2 szklanki oliwek,
- 1 czerwona cebula,
- 2 nieduże pomidory
sos winegret z musztardą
- 2 łyżki octu winnego,
- 2 łyżki oleju rydzowego,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- 2 łyżeczki musztardy dijon
- 1 łyżeczka miodu
Składniki sosu wlej do małego słoiczka, zakręć i energicznie potrząsaj, aż się dobrze wymieszają. Makaron ugotuj odcedź i zahartuj zimną wodą. Z kurczaka usuń kości i pokrój w kostkę. Pomidory i cebulę w ćwierćplasterki, oliwki przekrój na pół. Sałatę porwij na kawałki. Wymieszaj wszystkie składniki i polej sosem.