Sałatka z krewetek w łódeczkach z avocado
Ostatnio przypominam sobie niektóre książki Joanny Chmielewskiej i właśnie odświeżyłam sobie "Książkę poniekąd kucharską", z której pochodzi ten przepis. Sałatka jest bardzo pyszna, wytrawna i lekka, a przy tym bardzo dekoracyjna.
Składniki:
200 g krewetek (najlepsze te średniej wielkości - ja niestety miałam malutkie) - mrożone lub z zalewy
mały słoiczek szparagów w zalewie
2-3 avocado
3 łyżki majonezu
sok z jednej cytryny
sól morska, pieprz
Krewetki rozmroź lub odsącz z zalewy. Szparagi pokrój na kawałki o długości 2 cm. Avocado umyj i przekrój na połówki (najlepiej jest naciąć avocado naokoło pestki, następnie obie połówki przekręcić w przeciwne strony i wtedy samo rozdziela się na pół). Wnętrze avocado delikatnie wyjmij łyżką - jeżeli owoc będzie dojrzały, uda się to bez trudu. Należy jednak uważać, żeby avocado nie było zbyt miękkie, bo wtedy nie da się pokroić. Miąższ avocado pokrój w kostkę, wymieszaj ze szparagami i krewetkami. Sałatkę pokrop sokiem z cytryny, delikatnie wymieszaj z majonezem, solą i pieprzem, a następnie ułóż w pustych łupinkach avocado. Podawaj po schłodzeniu.