Sałatka z kaszą gryczaną, buraczkami, orzechami i serem
W związku z naszymi – dobrowolnymi – ograniczeniami w spożywaniu produktów zawierających gluten, wprowadziliśmy do naszej diety jeszcze więcej kaszy gryczanej. Gotuję ją w większej ilości do obiadu a potem wykorzystuję część do zrobienia sałatek. Oczywiście wykorzystać można ugotowaną kaszę na różne sposoby… Na blogu możecie znaleźć przepisy na Kotlety z kaszy gryczanej z grzybami, Pierogi z kaszą gryczaną i serem, Sałatka z tuńczykiem i kaszą gryczaną, Dynia faszerowana czy Sałatka z kaszą gryczaną i dynią pieczoną.
Dzisiaj moja propozycja dla Was to rewelacyjna sałatka z kaszą gryczaną z dodatkiem słodkich pieczonych buraczków, chrupiących orzechów i aromatycznego sera. Sałatka zdecydowanie warta powtórzenia. Oprócz tego, że bardzo smakuje to zdecydowanie można ją zaliczyć do bardzo zdrowych, bo nawet kozi ser jak się okazuje jest zdrowy…o czym warto wiedzieć :-)
Sery kozie (..) zawierają dużo białka, cynku, kwasu foliowego, witamin z grupy B i A. Stanowią skarbnicę mikroelementów tj.: wapń, potas, fosfor czy magnez, koniecznych do budowy szkieletu, kości, mięśni, mózgu oraz prawidłowej pracy serca i nerek. Szklanka koziego mleka dostarcza organizmowi aż 33 proc. dziennej zawartości wapnia, oraz 17 proc. dziennej zawartości białka. (…)przetwory kozie posiadają pozytywne działanie przy takich chorobach jak: anemia, egzema, ostry katar żołądka i jelit, schorzenia wątroby, oskrzeli i płuc, astma. Ich regularne spożywanie w różnej postaci to profilaktyka przeciw zawałom i chorobom układu krążenia oraz obniżanie poziomu złego cholesterolu we krwi. (www.poradnikzdrowie.pl)
Sałatka z kaszą gryczaną, buraczkami, orzechami i seremSkładniki:
- około 2 szklanek ugotowanej kaszy gryczanej
- około 500g ugotowanych/upieczonych buraczków
- około 150-200g sera koziego (lub fety)
- garść orzechów włoskich
- posiekana natka pietruszki
- sól, pieprz
- opcjonalnie: garść mieszanej sałaty, oliwa
Buraczki ugotować lub upiec. Do pieczenia należy buraczki opłukać i zawinąć w folię i piec w piekarniku około godziny w 180 stopniach. Przed wyjęciem sprawdzić widelcem czy są miękkie, w razie potrzeby jeszcze dopiec. Wystudzić a następnie obrać i pokroić na mniejsze kawałki.
Ser rozdrobnić.
Orzechy wrzucić na rozgrzaną patelnię teflonową i smażyć około 1-2 minut bez tłuszczu aż lekko ściemnieją, ale nie za bardzo, żeby nie zrobiły się gorzkie.
Natkę opłukać i posiekać.
Wszystkie składniki wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Opcjonalnie skropić oliwą.
Smacznego :-)