Sałatka z jajek z łososiem i papryką w sosie jogurtowym
Klasyczne składniki, wyraziste smaki i proste wykonanie. Takie propozycje na świąteczne menu najbardziej mnie cieszą.
Ilość porcji – 4
Czas wykonania – 25 min.
Stopień trudności – łatwy
Składniki:
- 4 jajka ugotowane na twardo, obrane i przekrojone na połówki,
- 100 g łososia wędzonego,
- 4 płaty papryki konserwowej, pokrojonej w paseczki,
- 3 ogórki konserwowe, pokrojone w plasterki
- 1 cebula czerwona pokrojona w piórka
- 2 garści ulubionego gatunku sałaty
- sól
- pieprz
- szczypta słodkiej papryki w proszku
- 100 g ( 1 jogurt naturalny)
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki musztardy dijon
Sposób wykonania:
- sałatę płuczemy i dokładnie osuszamy,
- jogurt łączymy z majonezem oraz musztardą, doprawiamy solą, pieprzem i papryką w proszku,
- na talerzu/półmisku układamy liście sałaty oraz pozostałe składniki sałatki,
- całość opruszamy solą oraz pieprzem i polewamy sosem jogurtowym.