Sałatka z gruszkami i bekonem

Sałatka z gruszkami i bekonem
Zdjęcie - Sałatka z gruszkami i bekonem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sałatka z gruszkami i bekonem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 4 cienkie plastry boczku
  • 2 garści rukoli
  • 2 gruszki
  • 8 orzechów włoskich
  • garść tartego parmezanu
  • 3 łyżki oleju z orzechów włoskich
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżka płynnego miodu
  • łyżeczka musztardy dijon
Przygotowanie

Boczek podsmażamy na chrupko na patelni grillowej, a następnie odsączamy nadmiar tłuszczu na papierowych ręcznikach. Przygotowujemy dip, mieszając ze sobą olej, sok z cytryny, miód i musztardę. Najprościej zrobić to w niedużym słoiku, który można zakręcić i nie pochlapać przy okazji całej kuchni.


Na talerzu rozkładamy liście rukoli, na nich podsmażony boczek i pokrojone na ćwiartki gruszki. Całość posypujemy posiekanymi orzechami i parmezanem. Tuż przed podaniem skrapiamy dipem.



Przepis pochodzi z nakrachymspodzie.blogspot.com

Kategorie przepisów