Sałatka z gruszką, truskawkami i gorgonzolą
Pierwsza sałatka na Aleglodomorku. Lekka, kolorowa, idealna na babskie spotkania, ale pewno równie dobrze sprawdzi się na walentynkowej kolacji.
Życzę Wam dużo ciepła i miłości w tym miłym dniu ♥!
Składniki (2 porcje): dwie garści mieszanki sałat, dwie garści świeżego szpinaku, garstka truskawek, odrobina orzechów włoskich, gruszka, ok.80g gorgonzoli,
+ łyżeczka octu balsamicznego, łyżeczka oliwy z oliwek, łyżeczka miodu
Sałatę i szpinak dokładnie płuczemy i osuszamy. Truskawki myjemy, odrywamy szypułki i kroimy na ćwiartki. Gruszkę obieramy, przekrawamy na pół i kroimy w cienkie plasterki. Gorgonzole kroimy w drobną kostkę.
Składniki na sos łączymy w małym słoiczku, zakręcamy go i energicznie potrząsamy, by wszystkie się połączyły.
Na talerzu układamy szpinak i sałaty, następnie równomiernie rozrzucamy truskawki, gruszkę, ser i orzechy. Całość skrapiamy delikatnie sosem.