Sałatka z grillowanej papryki i kukurydzy

Sałatka z grillowanej papryki i kukurydzy
Zdjęcie - Sałatka z grillowanej papryki i kukurydzy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sałatka z grillowanej papryki i kukurydzy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sałatka z grillowanej papryki i kukurydzy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sałatka z grillowanej papryki i kukurydzy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sałatka z grillowanej papryki i kukurydzy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 700 g czerwonej papryki
  • 250 g kukurydzy z puszki
  • 60 ml oleju Oliwier z oliwą z oliwek
  • 50 ml octu balsamicznego
  • kilka gałązek świeżego oregano
  • pieprz
  • sól
Przygotowanie

Papryki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 220ºC lub opiekamy na grillu, aż skórka ściemnieje. Następnie owijamy folią aluminiową i odstawiamy na 10-15 minut. Po tym czasie obieramy papryki ze skórki i usuwamy gniazda nasienne.

Pokrojone papryki układamy na półmisku jak carpaccio i posypujemy kukurydzą.

Olej mieszamy z octem balsamicznym, solą i pieprzem do uzyskania jednolitej i gęstej emulsji.

Przygotowanym sosem polewamy sałatkę i posypujemy listkami świeżego oregano.


Przepis pochodzi z www.osmykolorteczy.pl  

Kategorie przepisów