Sałatka z gorgonzolą, granatem i kaki
Sałatka z gorgonzolą,awokado, pestkami grantu i owocem kaki to propozycja dla lubiących połączenia sera i owoców – ja takie kombinacje uwielbiam!
Świetna propozycja na lunch lub kolacje z dodatkiem grzanek. Polecam!
SKŁADNIKI na 2 porcje:
1 opakowanie mixu ulubionych sałat
1 awokado dojrzałe
1/2 owocu Kaki
60 g gorgonzoli
3 łyżki orzechów włoskich
pestki z 1/2 granatu
3 suszone pomidory
Miodowy winegret: 1 łyżka miodu, 1,5 łyżki octu winnego, 4 łyżki oliwy
Sałatę rozłóż na płaskim talerzu.
Awokado pokrój w plasterki, następnie pokrój na ćwiartki.
Kaki pokrój w cienkie plasterki.
Suszone pomidory pokrój na małe kawałki.
Z granatu wydrąż pestki. Na sałacie poukładaj kolejno: awokado, kaki, suszone pomidory.
Gorgonzolę pokrój w kosteczkę i poukładaj na sałacie. Posyp pestkami granatu i pokruszonymi orzechami włoskimi.
Składniki sosu umieść w słoiczku, zamknij i energicznie potrząsaj kilkanaście sekund.
Sałatkę polej sosem przed podaniem.