Sałatka z figami i serem camembert w sosie żurawinowym
Uwielbiam figi w każdej postaci. Figi na słodko i wytrawnie. W deserach, przystawkach, sałatkach i daniach głównych. W sałatkach najbardziej lubię figi z dodatkiem sera. Wspaniale się z nimi komponują – zwłaszcza z tymi miękkimi i kremowymi. Tym razem użyłam sera camembert i zrobiłam dressing z suszonej żurawiny. Delikatna i lekko słodkawa w smaku sałatka, idealna na lunch. Koniecznie spróbujcie!
SKŁADNIKI:
mix sałat
2 figi
100 g sera camembert (użyłam jogurtowego)
kilka sztuk orzechów pekan
dressing: 2 czubate łyżki suszonej żurawiny, 1 łyżka octu winnego, 50 ml oliwy z oliwek, 1/4 szklanki wody
Żurawinę zalej 1/4 szklanki gorącej wody i odstaw do ostygnięcia.
Sałaty rozłóż na półmisku. Camemberta pokrój na kawałki, figi na ćwiartki lub ósemki. Rozłóż na sałacie.
Ostudzona żurawinę wraz z wodą zmiksuj blenderem, dodaj ocet winny i oliwę. Wszystko dokładnie zmiksuj.
Przygotowanym dressingiem polej sałatkę przed podaniem.
Smacznego