Sałatka z figami i kozim serem
Uwielbiam figi pod każdą postacią! Można je czasami znaleźć w sklepach przez cały rok, ale moim zdaniem teraz są najlepsze. Lubię je dodawać do sałatek, zapiekać lub po prostu jeść na surowo jako przekąskę. Warto wiedzieć, że figi mają dużą zawartość minerałów, a zwłaszcza potasu, wapnia i magnezu. Po ususzeniu, są słodkie, ale mają dość niski indeks glikemiczny, dzięki czemu można je bezpiecznie jeść nawet będąc na diecie.
Dziś zapraszam na błyskawiczną sałatkę z figami i kozim serem, do której zainspirował mnie jeden z przepisów na wspaniałej stronie Salad Pride.
Składniki na 2 osoby:
mix sałat
4 figi
200 g koziego sera
garść orzechów włoskich
Dressing: 1/3 szklanki oliwy z oliwek, 2 łyżeczki musztardy Dijon, 2 łyżeczki płynnego miodu, szczypta soli i białego pieprzu
Sałatę rozłóż na talerzach. Figi pokrój w ósemki, ser na kawałki, ułóż na sałacie. Składniki dressingu wymieszaj dobrze, żeby się połączyły. Polej sałatkę dressingiem i posyp orzechami.