Sałatka z fasolki z boskim winegretem

Sałatka z fasolki z boskim winegretem

Zdjęcie - Sałatka z fasolki z boskim winegretem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Najpopularniejsza jest zapewne podawana na ciepło z bułką tartą i masłem (nie bez przyczyny nazywana „po polsku”). Ale fasolka szparagowa w sałatkach, na zimno jest tez pyszna! Ja najbardziej lubię podaną z lekko kwaskowatym sosem vinegrette, drobno posiekaną szalotką i innymi warzywami. Pamiętajcie jednak, żeby fasolki do sałatki nie rozgotować, fajnie żeby pozostała jędrna, „al dente” niczym makaron, może lekko nawet chrupać.

Zdjęcie - Sałatka z fasolki z boskim winegretem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Taka sałatka to danie idealne na upalny dzień, błyskawiczna do przygotowania, szczególnie jeśli zostało nam trochę fasolki z obiadu.

Zdjęcie - Sałatka z fasolki z boskim winegretem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Sałatkę wzbogacić możecie grzankami, tuńczykiem z puszki, świeżą papryką czy cienkimi wstążkami marchewki.

Zdjęcie - Sałatka z fasolki z boskim winegretem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Proporcje dla 2 osób.

Składniki:
  • fasolka szparagowa - ok. 400 g
  • jajko - 2 szt
  • pomidor - 2 szt, malinowe lub bawole serca
  • sól, pieprz - do smaku
  • Sos vinegrette:
  • szalotka - 1 szt
  • ocet - 1 łyżki (łabłkowy lub winny)
  • oliwa - 3 łyżki
  • musztarda - 1 łyżeczka
  • miód - 1 łyżeczka
Przygotowanie:

Fasolkę ugotuj „al dente” w osolonej wodzie. Odlej, ostudź.

Pomidory pokrój na ósemki, jajka ugotuj na twardo.

Sos: W słoiczku (tak jest najwygodniej!) połącz wszystkie składniki sosu: bardzo drobno posiekaną szalotkę, oliwę, ocet, musztardę i miód. Zakręć słoik i wymieszaj, aż powstanie gęsty sos. W razie konieczności dopraw go do smaku.

W misce przygotuj fasolkę, kawałki pomidorów i pokrojone jajko. Całość polej sosem, oprósz pieprzem. Podawaj od razu.

Kategorie przepisów