Sałatka z fasolki z boskim winegretem
Najpopularniejsza jest zapewne podawana na ciepło z bułką tartą i masłem (nie bez przyczyny nazywana „po polsku”). Ale fasolka szparagowa w sałatkach, na zimno jest tez pyszna! Ja najbardziej lubię podaną z lekko kwaskowatym sosem vinegrette, drobno posiekaną szalotką i innymi warzywami. Pamiętajcie jednak, żeby fasolki do sałatki nie rozgotować, fajnie żeby pozostała jędrna, „al dente” niczym makaron, może lekko nawet chrupać.
Taka sałatka to danie idealne na upalny dzień, błyskawiczna do przygotowania, szczególnie jeśli zostało nam trochę fasolki z obiadu.
Sałatkę wzbogacić możecie grzankami, tuńczykiem z puszki, świeżą papryką czy cienkimi wstążkami marchewki.
Proporcje dla 2 osób.
Składniki:- fasolka szparagowa - ok. 400 g
- jajko - 2 szt
- pomidor - 2 szt, malinowe lub bawole serca
- sól, pieprz - do smaku
- Sos vinegrette:
- szalotka - 1 szt
- ocet - 1 łyżki (łabłkowy lub winny)
- oliwa - 3 łyżki
- musztarda - 1 łyżeczka
- miód - 1 łyżeczka
Fasolkę ugotuj „al dente” w osolonej wodzie. Odlej, ostudź.
Pomidory pokrój na ósemki, jajka ugotuj na twardo.
Sos: W słoiczku (tak jest najwygodniej!) połącz wszystkie składniki sosu: bardzo drobno posiekaną szalotkę, oliwę, ocet, musztardę i miód. Zakręć słoik i wymieszaj, aż powstanie gęsty sos. W razie konieczności dopraw go do smaku.
W misce przygotuj fasolkę, kawałki pomidorów i pokrojone jajko. Całość polej sosem, oprósz pieprzem. Podawaj od razu.