Sałatka z dyni, żurawiny, z fetą i miodem

Sałatka z dyni, żurawiny, z fetą i miodem
Zdjęcie - Sałatka z dyni, żurawiny, z fetą i miodem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sałatka z dyni, żurawiny, z fetą i miodem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sałatka z dyni, żurawiny, z fetą i miodem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sałatka z dyni, żurawiny, z fetą i miodem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sałatka z dyni, żurawiny, z fetą i miodem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sałatka z dyni, żurawiny, z fetą i miodem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sałatka z dyni, żurawiny, z fetą i miodem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sałatka z dyni, żurawiny, z fetą i miodem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sałatka z dyni, żurawiny, z fetą i miodem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sałatka z dyni, żurawiny, z fetą i miodem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sałatka z dyni, żurawiny, z fetą i miodem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 800 g dyni
  • 200 g świeżej żurawiny
  • 100 g sera feta
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki oleju lnianego Kujawski tłoczonego na zimno
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • sól, pieprz
Przygotowanie

Dynię obieramy i kroimy w równą, dość dużą kostkę. Piekarnik nagrzewamy do 170 °C, dynię rozsypujemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, polewamy 2 łyżkami miodu, oprószamy cynamonem, solą i pieprzem, pieczemy ok. 25 min.


Po tym czasie dorzucamy do dyni świeżą żurawinę, pieczemy jeszcze ok. 10-15 min., aż żurawina lekko zmięknie.


Upieczoną dynię z żurawiną przekładamy do miski, dodajemy pokruszoną fetę, świeży tymianek. Olej lniany mieszamy z miodem, octem winnym, doprawiamy solą i pieprzem. Przygotowanym sosem polewamy sałatkę.


Porada:

Małe dynie zwane Hokkaido nie muszą być obierane, można je spożywać wraz ze skórką. Dodatkowo kolor skórki intensyfikuje smak i kolor potrawy, należy jednak jednak pamiętać, że w przypadku używania dyni do zupy, skórka dość mocno ją zagęści.



Przepis pochodzi z slodkikompromis.pl

Kategorie przepisów