Sałatka z dyni i buraka z pieczonym łososiem i koperkiem

Sałatka z dyni i buraka z pieczonym łososiem i koperkiem
Zdjęcie - Sałatka z dyni i buraka z pieczonym łososiem i koperkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sałatka z dyni i buraka z pieczonym łososiem i koperkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sałatka z dyni i buraka z pieczonym łososiem i koperkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sałatka z dyni i buraka z pieczonym łososiem i koperkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sałatka z dyni i buraka z pieczonym łososiem i koperkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 300 g filetów z łososia
  • 250 g pieczonych lub gotowanych buraków
  • 250 g dyni piżmowej
  • 50 ml oleju Oliwier z oliwą z oliwek
  • 50 g czerwonej cebuli
  • 15 ml miodu
  • 1 łyżeczka pasty harrisa lub innej pasty chilli
  • 1 cytryna
  • ½ pęczku koperku
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie

30 ml Oliwiera, miód, pastę chilli, sok z ½ cytryny mieszamy i polewamy łososia. Oprószamy solą i pieprzem i pieczemy w temp. 180ºC przez około 10-12 minut. Odstawiamy.

Dynię ścieramy na dużych oczkach lub spiralnie. Podsmażamy na oleju, aż lekko zmięknie. Odstawiamy.

Cebulę i buraki kroimy w kostkę. Mieszamy z dynią.

Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny do smaku.

Warzywa przekładamy do 2 pudełek lunchowych lub na talerze.

Na górze układamy cząstki łososia i posypujemy koperkiem.


Przepis pochodzi z www.osmykolorteczy.pl 

Kategorie przepisów