Sałatka z czerwonych buraczków
Burak czerwony to jedno z najpopularniejszych warzyw w Polsce.
Uwielbiam buraki w każdej postaci, barszcz czerwony, czysty, ukraiński jak również botwinkę.
BURAK jest nie tylko pyszny, ale ze względu na walory zdrowotne powinien jak najczęściej gościć na naszych stołach.
CO ZDROWEGO ZNAJDZIESZ W BURAKACH ?
- Posiada oprócz witaminy C i B1 wiele maro- i mikroelementów : wapnia, magnezu, sodu, potasu oraz dwa rzadkie metale : rubid i cez (działanie przeciwnowotworowe).
- Ponadto sok z surowego buraka oczyszcza krew i pomaga w wydalaniu kwasu moczowego z organizmu.
- Pobudza przemianę materii (duża zawartość błonnika), wspomaga działanie wątroby i nerek.
- Jest pomocny przy leczeniu anginy, grypy i wszelkich przeziębień.
- Buraki są silnie zasadotwórcze, dlatego łagodzą objawy zgagi, przywracając równowagę kwasowo-zasadową w organizmie. Dlatego są wskazane jako uzupełnienie mięsnych dań. Jedynie osoby z cukrzycą ostrożnie powinny stosować buraki w kuchni,z e względu na dużą zawartość cukru.
Składniki na sałatkę - 4 porcje:
500 g ugotowanych lub upieczonych buraczków
1 cebula
1 jabłko
1 duża łyżka oleju lnianego lub każdy inny
1 łyżka octu lub każdy inny
płaska łyżeczka cukru
łyżeczka soli
świeży pieprz z młynka
Wykonanie:
- Buraki ugotować lub upiec w piekarniku. Wystudzić i obrać. Obrać jabłko i cebulę .
- Buraki razem z jabłkiem zetrzeć na grubych oczkach tarki. Cebulę pokroić w piórka. Dodać przyprawy, wymieszać. Przed podaniem schłodzić w lodówce.Smacznego!