Sałatka z czerwonej kapusty, pomarańczy i pestek granatu
Pomysłów na surówki nigdy za wiele, dlatego podrzucam kolejny pomysł z czerwoną kapustą w roli głównej. Kapustę sparzyłam wcześniej wrzątkiem dlatego jest mięciutka, a dzięki dodatkowi pomarańczy bardzo soczysta i winna. Pestki granatu dodatkowo zwiększaja jej walory zdrowotne i przyjemnie chrupią między zębami. Czerwona kapusta na bogato!
Zapraszam do przepisu!
Składniki:
1/4 czerwonej kapusty
1 duża pomarańcza
1/2 szklanki pestek granatu
2-3 łyżki oleju
1 łyżka octu jabłkowego
1 łyżeczka miodu akacjowego
sól, pieprz
Wykonanie:
- kapustę cienko poszatkować. Wyłożyć na durszlak i przelać wrzątkiem. Pozostawić do przestudzenia
- z pomarańczy ściąć piętki, następnie skroić nożem skórę razem z białym albedo. Spomiędzy białych błonek powycinać ostrym nożem fileciki z pomarańczy. Najlepiej robić to nad naczyńkiem, by złapać sok. Posłuży on do przygotowania pomarańczowego winegretu
- z granatu uwolnić pestki
- z oleju, octu, soku z pomarańczy i miodu przygotować sos
- kapustę posolić i mocno wygnieść. Dodać pieprz, wymieszać z winegretem. Wyłożyć na półmisek, rozłożyć fileciki z pomarańczy i posypać pestkami granatu. Podawać schłodzoną