Sałatka z czerwonej kapusty i śliwek
Ta sałatka "siedziała' mi w głowie odkąd ją tylko zobaczyłam. Smakuje bardzo orginalnie, na pewno nie przypadnie do gustu wszystkim, lecz koneserom o bardziej wyrafinowanym smaku. Mnie osobiście najbardziej smakowały śliwki, które się fantastycznie zmacerowały i w pierwszej kolejności je wyjadałam.
- 750 g czerwonej kapusty
- 500 g śliwek
- 4 łyżki syropu klonowego
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki oleju z orzechów
- 2-3 łodyżki tymianku
- 30 g orzechów włoskich
- sól, pieprz
- 1 łyżka brązowego cukru
Orzechy grubo posiekać i prażyć na suchej patelni. Kapustę drobno posiekać, posolić (1 łyżeczka) i posłodzić, mocno wygnieść i odstawić żeby zmiękła. Śliwki umyć, wydrylować, pokroić w ćwiartki. Syrop klonowy wymieszać z octem, przelać do garnuszka, dodać cynamon. Zagotować, wrzucić śliwki, dusić 2-3 minuty. Odcedzić na sicie, zachowując sos. Śliwki wymieszamy z kapustą. Sos ponownie zagotować, lekko zredukować. Dodać oliwę i olej z orzechów, doprawić solą i pieprzem, wymieszać dokładnie. Wymieszać kapustę ze śliwkami z sosem, podawać posypaną prażonymi orzechami. Smacznego:)