Sałatka z czarną soczewicą, cukinią, bobem i groszkiem

Soczewica ma wiele wartości odżywczych, a co za tym idzie - właściwości zdrowotnych. Soczewica przede wszystkim zawiera dużo białka, które może być alternatywą dla białka pochodzenia zwierzęcego. Jest także bardzo bogatym źródłem ważnego dla serca potasu i potrzebnego w ciąży kwasu foliowego. Na rynku można spotkać kilka rodzai tego strączka, przyjrzyjmy się zatem jak wykorzystać poszczególne jej odmiany w kuchni. Najpopularniejsza to soczewica czerwona, która jest tak naprawdę soczewicą brązową tyle, że pozbawioną łupinki. Czerwona soczewica łatwo się rozgotowuje, dlatego jest idealnym składnikiem zup. Dodatkowo nie wymaga wcześniejszego namaczania. Wspomniana już soczewica brązowa charakteryzuje się wyrazistym smakiem, często jest składnikiem wegetariańskich pasztetów, pieczywa, kotletów. Soczewica zielona odznacza się bardzo delikatnym smakiem i po ugotowaniu nie rozpada się, lecz zachowuje sypkość. Można przygotować na jej bazie pasty kanapkowe lub farsz do pierogów czy krokietów. Soczewica żółta, podobnie jak zielona, ma delikatny smak. Z kolei z czerwoną soczewicą łączy ją to, że łatwo rozpada się po ugotowaniu, dlatego również nadaje się na zupy. Istnieje jeszcze soczewica czarna, tzw. beluga która z wyglądu przypomina kawior. Nadaje się do zup oraz pikantnych przekąsek. W sklepach można dostać także soczewicę koralową, która ma różowy kolor i soczewicę pomarańczową, która, podobnie jak czerwona i żółta, ma delikatny, słodkawy smak i łatwo się rozgotowuje, dzięki czemu można z niej uzyskać konsystencję kremu lub puree. Najdroższa i najbardziej aromatyczna jest ciemnozielona francuska soczewica du Puy, która po ugotowaniu zachowuje kształt.

Zdjęcie - Sałatka z czarną soczewicą, cukinią, bobem i groszkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na 2 porcje
Czas przygotowania: 25 min
1 szklanka czarnej soczewicy
1 żółta cukinia
500 g świeżego bobu
500 g świeżego zielonego groszku
100 g sera feta
ok 2-3 łyżek oliwy z oliwek
1/2 łyżeczka płatków chili
100 ml oleju lnianego
2 łyżki octu winnego
1-2 łyżek płynnego miodu
sól, pieprz
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka słodkiej, wędzonej papryki
Przygotowanie:
1. Soczewicę gotujemy w wodzie do miękkości (ok 40 min) w proporcjach 1:2, odcedzamy
2. Bób gotujemy w osolonym wrzątku ok 5-8 min, odcedzamy, hartujemy w zimnej wodzie, następnie obieramy z łupinek, możecie też zostawić łupinki, jest w nich dużo witamin, jednak ja wolę bez

3. Cukinię kroimy w plastry, skrapiamy oliwą, oprószamy solą, pieprzem, słodką papryką i cynamonem grillujemy na patelni grillowej lub w piekarniku na 190 stopniach przez ok 15 min
4. Groszek gotujemy w osolonym wrzątku ok 5 min
6. Dressing - w słoiku łączymy olej, ocet, miód, sól, pieprz i płatki chilli, zakręcamy słoiczek i mocno potrząsamy, doprawiamy do smaku
7. Ugotowaną, jeszcze ciepłą soczewicę łączymy z dressingiem, podajemy z warzywami i pokruszoną fetą
Zdjęcie - Sałatka z czarną soczewicą, cukinią, bobem i groszkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Sałatka z czarną soczewicą, cukinią, bobem i groszkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Sałatka z czarną soczewicą, cukinią, bobem i groszkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisówZdjęcie - Sałatka z czarną soczewicą, cukinią, bobem i groszkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Udostępnij
Etykietybóbcukiniagroszekkuchnia wegetariańskasałatkasoczewica

Przepisy z tych kategorii

Pęczak z warzywami
1

Pęczak z warzywami

Beti Beti
kruche babeczki

Tarta z bobem i fetą
1

Tarta z bobem i fetą

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna

Letnia sałatka z quinoa, młodym bobem, botwinką

Letnia sałatka z quinoa, młody…

kulinarne_podroze kulinarne_podroze
Kulinarne podróże

Kotleciki  z bobu w sosie kurkowym

Kotleciki z bobu w sosie kurk…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Sałatka z bobu i pieczonych pomidorów

Sałatka z bobu i pieczonych po…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Sałatka na ciepło z młodych ziemniaków, bobu i kurek

Sałatka na ciepło z młodych zi…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Przepisy z tych kategorii

Curry z bakłażanem, soczewicą i cukinią
2

Curry z bakłażanem, soczewicą…

figmara figmara
figowe smaki

Sałatka z zielonej soczewicy, bakłażana i pora
2

Sałatka z zielonej soczewicy,…

figmara figmara
figowe smaki

Curry z dynią, soczewicą i szpinakiem
3

Curry z dynią, soczewicą i szp…

Kardamonovy Kardamonovy
Kardamonovy

Zupa z warzyw i soczewicy
1

Zupa z warzyw i soczewicy

napiecyku napiecyku
napiecyku

Pasztet z pestek dyni i soczewicy
1

Pasztet z pestek dyni i soczew…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Makaron z soczewicą i dynią pieczoną w mleczku kokosowym
1

Makaron z soczewicą i dynią pi…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy