Sałatka z czarną soczewicą, cukinią, bobem i groszkiem

Soczewica ma wiele wartości odżywczych, a co za tym idzie - właściwości zdrowotnych. Soczewica przede wszystkim zawiera dużo białka, które może być alternatywą dla białka pochodzenia zwierzęcego. Jest także bardzo bogatym źródłem ważnego dla serca potasu i potrzebnego w ciąży kwasu foliowego. Na rynku można spotkać kilka rodzai tego strączka, przyjrzyjmy się zatem jak wykorzystać poszczególne jej odmiany w kuchni. Najpopularniejsza to soczewica czerwona, która jest tak naprawdę soczewicą brązową tyle, że pozbawioną łupinki. Czerwona soczewica łatwo się rozgotowuje, dlatego jest idealnym składnikiem zup. Dodatkowo nie wymaga wcześniejszego namaczania. Wspomniana już soczewica brązowa charakteryzuje się wyrazistym smakiem, często jest składnikiem wegetariańskich pasztetów, pieczywa, kotletów. Soczewica zielona odznacza się bardzo delikatnym smakiem i po ugotowaniu nie rozpada się, lecz zachowuje sypkość. Można przygotować na jej bazie pasty kanapkowe lub farsz do pierogów czy krokietów. Soczewica żółta, podobnie jak zielona, ma delikatny smak. Z kolei z czerwoną soczewicą łączy ją to, że łatwo rozpada się po ugotowaniu, dlatego również nadaje się na zupy. Istnieje jeszcze soczewica czarna, tzw. beluga która z wyglądu przypomina kawior. Nadaje się do zup oraz pikantnych przekąsek. W sklepach można dostać także soczewicę koralową, która ma różowy kolor i soczewicę pomarańczową, która, podobnie jak czerwona i żółta, ma delikatny, słodkawy smak i łatwo się rozgotowuje, dzięki czemu można z niej uzyskać konsystencję kremu lub puree. Najdroższa i najbardziej aromatyczna jest ciemnozielona francuska soczewica du Puy, która po ugotowaniu zachowuje kształt.

Zdjęcie - Sałatka z czarną soczewicą, cukinią, bobem i groszkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na 2 porcje
Czas przygotowania: 25 min
1 szklanka czarnej soczewicy
1 żółta cukinia
500 g świeżego bobu
500 g świeżego zielonego groszku
100 g sera feta
ok 2-3 łyżek oliwy z oliwek
1/2 łyżeczka płatków chili
100 ml oleju lnianego
2 łyżki octu winnego
1-2 łyżek płynnego miodu
sól, pieprz
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka słodkiej, wędzonej papryki
Przygotowanie:
1. Soczewicę gotujemy w wodzie do miękkości (ok 40 min) w proporcjach 1:2, odcedzamy
2. Bób gotujemy w osolonym wrzątku ok 5-8 min, odcedzamy, hartujemy w zimnej wodzie, następnie obieramy z łupinek, możecie też zostawić łupinki, jest w nich dużo witamin, jednak ja wolę bez

3. Cukinię kroimy w plastry, skrapiamy oliwą, oprószamy solą, pieprzem, słodką papryką i cynamonem grillujemy na patelni grillowej lub w piekarniku na 190 stopniach przez ok 15 min
4. Groszek gotujemy w osolonym wrzątku ok 5 min
6. Dressing - w słoiku łączymy olej, ocet, miód, sól, pieprz i płatki chilli, zakręcamy słoiczek i mocno potrząsamy, doprawiamy do smaku
7. Ugotowaną, jeszcze ciepłą soczewicę łączymy z dressingiem, podajemy z warzywami i pokruszoną fetą
Zdjęcie - Sałatka z czarną soczewicą, cukinią, bobem i groszkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Sałatka z czarną soczewicą, cukinią, bobem i groszkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Sałatka z czarną soczewicą, cukinią, bobem i groszkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisówZdjęcie - Sałatka z czarną soczewicą, cukinią, bobem i groszkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Udostępnij
Etykietybóbcukiniagroszekkuchnia wegetariańskasałatkasoczewica

Przepisy z tych kategorii

Sałatka owocowa z miodem

Sałatka owocowa z miodem

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Sałatka z buraków i zielonego groszku
1

Sałatka z buraków i zielonego…

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Ciecierzyca z pieczonymi burakami i rukolą
1

Ciecierzyca z pieczonymi burak…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Sałatka warstwowa z tuńczykiem i selerem konserwowym
1

Sałatka warstwowa z tuńczykiem…

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Sałatka ziemniaczana

Sałatka ziemniaczana

Krokodyl Krokodyl
Pomarańcza i Imbir

Sałatka z buraków, grejpfruta i szpinaku

Sałatka z buraków, grejpfruta…

figmara figmara
figowe smaki

Przepisy z tych kategorii

Ciasto
2

Ciasto "Leśny mech"

Patrycja Patrycja
Simply Food

Zielony koktajl na zdrowe jelita
2

Zielony koktajl na zdrowe jeli…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Ciasto dyniowe bez pieczenia
2

Ciasto dyniowe bez pieczenia

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Kasza owsiana zapiekana z jesiennymi warzywami i boczkiem

Kasza owsiana zapiekana z jesi…

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Kurczak po chińsku z mango i  papryką

Kurczak po chińsku z mango i…

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Omlet z mozzarellą i pomidorami

Omlet z mozzarellą i pomidoram…

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!