Sałatka z czarną soczewicą, cukinią, bobem i groszkiem

Soczewica ma wiele wartości odżywczych, a co za tym idzie - właściwości zdrowotnych. Soczewica przede wszystkim zawiera dużo białka, które może być alternatywą dla białka pochodzenia zwierzęcego. Jest także bardzo bogatym źródłem ważnego dla serca potasu i potrzebnego w ciąży kwasu foliowego. Na rynku można spotkać kilka rodzai tego strączka, przyjrzyjmy się zatem jak wykorzystać poszczególne jej odmiany w kuchni. Najpopularniejsza to soczewica czerwona, która jest tak naprawdę soczewicą brązową tyle, że pozbawioną łupinki. Czerwona soczewica łatwo się rozgotowuje, dlatego jest idealnym składnikiem zup. Dodatkowo nie wymaga wcześniejszego namaczania. Wspomniana już soczewica brązowa charakteryzuje się wyrazistym smakiem, często jest składnikiem wegetariańskich pasztetów, pieczywa, kotletów. Soczewica zielona odznacza się bardzo delikatnym smakiem i po ugotowaniu nie rozpada się, lecz zachowuje sypkość. Można przygotować na jej bazie pasty kanapkowe lub farsz do pierogów czy krokietów. Soczewica żółta, podobnie jak zielona, ma delikatny smak. Z kolei z czerwoną soczewicą łączy ją to, że łatwo rozpada się po ugotowaniu, dlatego również nadaje się na zupy. Istnieje jeszcze soczewica czarna, tzw. beluga która z wyglądu przypomina kawior. Nadaje się do zup oraz pikantnych przekąsek. W sklepach można dostać także soczewicę koralową, która ma różowy kolor i soczewicę pomarańczową, która, podobnie jak czerwona i żółta, ma delikatny, słodkawy smak i łatwo się rozgotowuje, dzięki czemu można z niej uzyskać konsystencję kremu lub puree. Najdroższa i najbardziej aromatyczna jest ciemnozielona francuska soczewica du Puy, która po ugotowaniu zachowuje kształt.

Zdjęcie - Sałatka z czarną soczewicą, cukinią, bobem i groszkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na 2 porcje
Czas przygotowania: 25 min
1 szklanka czarnej soczewicy
1 żółta cukinia
500 g świeżego bobu
500 g świeżego zielonego groszku
100 g sera feta
ok 2-3 łyżek oliwy z oliwek
1/2 łyżeczka płatków chili
100 ml oleju lnianego
2 łyżki octu winnego
1-2 łyżek płynnego miodu
sól, pieprz
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka słodkiej, wędzonej papryki
Przygotowanie:
1. Soczewicę gotujemy w wodzie do miękkości (ok 40 min) w proporcjach 1:2, odcedzamy
2. Bób gotujemy w osolonym wrzątku ok 5-8 min, odcedzamy, hartujemy w zimnej wodzie, następnie obieramy z łupinek, możecie też zostawić łupinki, jest w nich dużo witamin, jednak ja wolę bez

3. Cukinię kroimy w plastry, skrapiamy oliwą, oprószamy solą, pieprzem, słodką papryką i cynamonem grillujemy na patelni grillowej lub w piekarniku na 190 stopniach przez ok 15 min
4. Groszek gotujemy w osolonym wrzątku ok 5 min
6. Dressing - w słoiku łączymy olej, ocet, miód, sól, pieprz i płatki chilli, zakręcamy słoiczek i mocno potrząsamy, doprawiamy do smaku
7. Ugotowaną, jeszcze ciepłą soczewicę łączymy z dressingiem, podajemy z warzywami i pokruszoną fetą
Zdjęcie - Sałatka z czarną soczewicą, cukinią, bobem i groszkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Sałatka z czarną soczewicą, cukinią, bobem i groszkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Sałatka z czarną soczewicą, cukinią, bobem i groszkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisówZdjęcie - Sałatka z czarną soczewicą, cukinią, bobem i groszkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Udostępnij
Etykietybóbcukiniagroszekkuchnia wegetariańskasałatkasoczewica

Przepisy z tych kategorii

Sałatka warstwowa z szynką i ananasem

Sałatka warstwowa z szynką i a…

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Sałatka z pora
2

Sałatka z pora

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Sałatka z truskawek, awokado i borówek
2

Sałatka z truskawek, awokado i…

figmara figmara
figowe smaki

Sałatka z brokułu i ciecierzycy

Sałatka z brokułu i ciecierzyc…

figmara figmara
figowe smaki

Surówka z kapusty z miodowym sosem winegret
2

Surówka z kapusty z miodowym s…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Tabbouleh – prosta letnia sałatka z bulgurem
2

Tabbouleh – prosta letnia sała…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Przepisy z tych kategorii

Leczo z cukinią

Leczo z cukinią

Patrycja Patrycja
Simply Food

Grillowany kurczak z pikantnym sosem morelowym

Grillowany kurczak z pikantnym…

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni

Młode ziemniaki z bobem i pesto

Młode ziemniaki z bobem i pest…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Eintopf z kurek i dorsza

Eintopf z kurek i dorsza

figmara figmara
figowe smaki

Borówkowe pierogi. Odetchnąć od miasta!

Borówkowe pierogi. Odetchnąć o…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Udka kurczaka pieczone w sosie pomidorowo-paprykowym
1

Udka kurczaka pieczone w sosie…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit