Sałatka z czarną soczewicą, cukinią, bobem i groszkiem

Soczewica ma wiele wartości odżywczych, a co za tym idzie - właściwości zdrowotnych. Soczewica przede wszystkim zawiera dużo białka, które może być alternatywą dla białka pochodzenia zwierzęcego. Jest także bardzo bogatym źródłem ważnego dla serca potasu i potrzebnego w ciąży kwasu foliowego. Na rynku można spotkać kilka rodzai tego strączka, przyjrzyjmy się zatem jak wykorzystać poszczególne jej odmiany w kuchni. Najpopularniejsza to soczewica czerwona, która jest tak naprawdę soczewicą brązową tyle, że pozbawioną łupinki. Czerwona soczewica łatwo się rozgotowuje, dlatego jest idealnym składnikiem zup. Dodatkowo nie wymaga wcześniejszego namaczania. Wspomniana już soczewica brązowa charakteryzuje się wyrazistym smakiem, często jest składnikiem wegetariańskich pasztetów, pieczywa, kotletów. Soczewica zielona odznacza się bardzo delikatnym smakiem i po ugotowaniu nie rozpada się, lecz zachowuje sypkość. Można przygotować na jej bazie pasty kanapkowe lub farsz do pierogów czy krokietów. Soczewica żółta, podobnie jak zielona, ma delikatny smak. Z kolei z czerwoną soczewicą łączy ją to, że łatwo rozpada się po ugotowaniu, dlatego również nadaje się na zupy. Istnieje jeszcze soczewica czarna, tzw. beluga która z wyglądu przypomina kawior. Nadaje się do zup oraz pikantnych przekąsek. W sklepach można dostać także soczewicę koralową, która ma różowy kolor i soczewicę pomarańczową, która, podobnie jak czerwona i żółta, ma delikatny, słodkawy smak i łatwo się rozgotowuje, dzięki czemu można z niej uzyskać konsystencję kremu lub puree. Najdroższa i najbardziej aromatyczna jest ciemnozielona francuska soczewica du Puy, która po ugotowaniu zachowuje kształt.

Zdjęcie - Sałatka z czarną soczewicą, cukinią, bobem i groszkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na 2 porcje
Czas przygotowania: 25 min
1 szklanka czarnej soczewicy
1 żółta cukinia
500 g świeżego bobu
500 g świeżego zielonego groszku
100 g sera feta
ok 2-3 łyżek oliwy z oliwek
1/2 łyżeczka płatków chili
100 ml oleju lnianego
2 łyżki octu winnego
1-2 łyżek płynnego miodu
sól, pieprz
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka słodkiej, wędzonej papryki
Przygotowanie:
1. Soczewicę gotujemy w wodzie do miękkości (ok 40 min) w proporcjach 1:2, odcedzamy
2. Bób gotujemy w osolonym wrzątku ok 5-8 min, odcedzamy, hartujemy w zimnej wodzie, następnie obieramy z łupinek, możecie też zostawić łupinki, jest w nich dużo witamin, jednak ja wolę bez

3. Cukinię kroimy w plastry, skrapiamy oliwą, oprószamy solą, pieprzem, słodką papryką i cynamonem grillujemy na patelni grillowej lub w piekarniku na 190 stopniach przez ok 15 min
4. Groszek gotujemy w osolonym wrzątku ok 5 min
6. Dressing - w słoiku łączymy olej, ocet, miód, sól, pieprz i płatki chilli, zakręcamy słoiczek i mocno potrząsamy, doprawiamy do smaku
7. Ugotowaną, jeszcze ciepłą soczewicę łączymy z dressingiem, podajemy z warzywami i pokruszoną fetą
Zdjęcie - Sałatka z czarną soczewicą, cukinią, bobem i groszkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Sałatka z czarną soczewicą, cukinią, bobem i groszkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Sałatka z czarną soczewicą, cukinią, bobem i groszkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisówZdjęcie - Sałatka z czarną soczewicą, cukinią, bobem i groszkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Udostępnij
Etykietybóbcukiniagroszekkuchnia wegetariańskasałatkasoczewica

Przepisy z tych kategorii

Bakłażany zapiekane z fetą

Bakłażany zapiekane z fetą

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Pierogi ruskie - rolowane

Pierogi ruskie - rolowane

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Wegański mus czekoladowy

Wegański mus czekoladowy

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Tarta grzybowa z kurczakiem, suszonymi pomidorami i serem Gruyère

Tarta grzybowa z kurczakiem, s…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Boczniaki w cieście naleśnikowym

Boczniaki w cieście naleśnikow…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Orzechowe babeczki

Orzechowe babeczki

montka montka
cukierenka

Przepisy z tych kategorii

Sałatka z zielonej soczewicy
1

Sałatka z zielonej soczewicy

KuraDomowa KuraDomowa
Smacznie Zdrowo Tanio

Sałatka z bobem
1

Sałatka z bobem

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Wiosenna sałatka z czosnku niedźwiedziego
2

Wiosenna sałatka z czosnku nie…

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni

Roszponka, ciecierzyca, pomarańcza - sałatka.

Roszponka, ciecierzyca, pomara…

Karolka Karolka
Przysmaki Karolki

Sałatka warstwowa z jajkiem i rzodkiewką

Sałatka warstwowa z jajkiem i…

Konstancja Konstancja
Atlas Smaków

Sałatka wielkanocna z białą kiełbasą
1

Sałatka wielkanocna z białą ki…

Konstancja Konstancja
Atlas Smaków