Sałatka z burakami, pomarańczą i granatem

Zdjęcie - Sałatka z burakami, pomarańczą i granatem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sałatka z burakami, pomarańczą i granatem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sałatka z burakami, pomarańczą i granatem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sałatka z burakami, pomarańczą i granatem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sałatka z burakami, pomarańczą i granatem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sałatka z burakami, pomarańczą i granatem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sałatka z burakami, pomarańczą i granatem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sałatka z burakami, pomarańczą i granatem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sałatka z burakami, pomarańczą i granatem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sałatka z burakami, pomarańczą i granatem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 4 niewielkie upieczone buraki
  • 1 pomarańcza
  • 50 g roszponki
  • 50 g rukoli
  • ziarenka z ½ niedużego granatu
  • garść uprażonych orzechów włoskich
na sos sałatkowy:
  • 3 łyżki oleju Kujawskiego z lnu tłoczonego na zimno
  • skórka z połowy pomarańczy
  • 1 łyżeczka musztardy dijon
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól i pieprz do smaku
Przygotowanie

Buraki obrać. Pokroić w plastry i wyciąć foremką kształt gwiazdek lub po prostu pokroić buraki w kostkę.


Pomarańczę sparzyć. Z połowy otrzeć skórkę, pozostawić do sosu. Następnie owoc obrać, podzielić na cząstki i wykroić fileciki.

Zieleninę opłukać i osuszyć. Ułożyć na półmisku. Na wierzchu rozłożyć plasterki buraków i cząstki pomarańczy.


Wszystkie składniki sosu połączyć razem. Przed podaniem skropić sałatkę sosem i posypać orzechami oraz ziarenkami granatu.


Porada:

Do przygotowania sosu najlepiej użyć niewielkiego słoiczka. Należy umieścić w nim wszystkie składniki, zakręcić i wstrząsnąć do całkowitego połączenia. Jeżeli sos będzie zbyt gęsty, można dodać odrobinę wody.



Przepis pochodzi z pelnytalerz.blogspot.com

Kategorie przepisów

Podobne przepisy