Sałatka z burakami, pomarańczą i granatem

Zdjęcie - Sałatka z burakami, pomarańczą i granatem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sałatka z burakami, pomarańczą i granatem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sałatka z burakami, pomarańczą i granatem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sałatka z burakami, pomarańczą i granatem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sałatka z burakami, pomarańczą i granatem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sałatka z burakami, pomarańczą i granatem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sałatka z burakami, pomarańczą i granatem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sałatka z burakami, pomarańczą i granatem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sałatka z burakami, pomarańczą i granatem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sałatka z burakami, pomarańczą i granatem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 4 niewielkie upieczone buraki
  • 1 pomarańcza
  • 50 g roszponki
  • 50 g rukoli
  • ziarenka z ½ niedużego granatu
  • garść uprażonych orzechów włoskich
na sos sałatkowy:
  • 3 łyżki oleju Kujawskiego z lnu tłoczonego na zimno
  • skórka z połowy pomarańczy
  • 1 łyżeczka musztardy dijon
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól i pieprz do smaku
Przygotowanie

Buraki obrać. Pokroić w plastry i wyciąć foremką kształt gwiazdek lub po prostu pokroić buraki w kostkę.


Pomarańczę sparzyć. Z połowy otrzeć skórkę, pozostawić do sosu. Następnie owoc obrać, podzielić na cząstki i wykroić fileciki.

Zieleninę opłukać i osuszyć. Ułożyć na półmisku. Na wierzchu rozłożyć plasterki buraków i cząstki pomarańczy.


Wszystkie składniki sosu połączyć razem. Przed podaniem skropić sałatkę sosem i posypać orzechami oraz ziarenkami granatu.


Porada:

Do przygotowania sosu najlepiej użyć niewielkiego słoiczka. Należy umieścić w nim wszystkie składniki, zakręcić i wstrząsnąć do całkowitego połączenia. Jeżeli sos będzie zbyt gęsty, można dodać odrobinę wody.



Przepis pochodzi z pelnytalerz.blogspot.com

Przepisy z tych kategorii

Kasza z zielonymi warzywami z grillowanym łososiem
1

Kasza z zielonymi warzywami z…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Talarki ziemniaczane z piekarnika
2

Talarki ziemniaczane z piekarn…

Beti Beti
kruche babeczki

Mizeria z ogórków i rzodkiewki

Mizeria z ogórków i rzodkiewki

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Szparagi pieczone z cytryną, czosnkiem i tymiankiem
2

Szparagi pieczone z cytryną, c…

Kasia Kasia
Pełny talerz

Lemoniada z rabarbarem

Lemoniada z rabarbarem

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Makaron ze szparagami, cukinią i mascarpone
2

Makaron ze szparagami, cukinią…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Przepisy z tych kategorii

Pesto bazyliowe ze słonecznikiem

Pesto bazyliowe ze słoneczniki…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Szparagi z burratą i migdałami podane z czosnkową oliwą
1

Szparagi z burratą i migdałami…

food² food²
Food Square

Gulasz z selerem naciowym, fasolką i chorizo
1

Gulasz z selerem naciowym, fas…

Beti Beti
kruche babeczki

Sałatka „Kwitnący bez”

Sałatka „Kwitnący bez”

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Zupa ze szparagami Braci Budnik
2

Zupa ze szparagami Braci Budni…

Beti Beti
kruche babeczki

Wytrawne babeczki z brokułem i fetą
1

Wytrawne babeczki z brokułem i…

figmara figmara
figowe smaki