Sałatka z bobu i ciecierzycy
Mamy sezon na bób, więc wymyśliłam nową sałatkę z bobu i ciecierzycy, sałatka zdrowa i szybka w wykonaniu, nam bardzo smakowała:-) Sałatka bierze udział w akcji "Warzywa strączkowe", polecam!
Składniki:
- puszka ciecierzycy
- 0,5 kg bobu
- 2-3 pomidory
- puszka czerwonej fasoli
- 5 jajek
- pęczek szczypiorku
- 200 g serka topionego
- 50 ml słodkiej śmietanki
- łyżka masła
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
Ciecierzycę i fasolę odcedzić na sitku. Bób gotować w osolonej wodzie 15-20 minut, po ugotowaniu ostudzić i obrać z łupek. Pomidory sparzyć gorącą wodą, obrać ze skórki i pokroić w większą kostkę.
Jajka ugotować na twardo, pokroić w kostkę. Szczypiorek umyć, pokroić. Wszystkie składniki wymieszać w misce. Doprawić solą i pieprzem.
Na patelni roztopić serek topiony z masłem, gotować na małym ogniu 10 minut. Wlać śmietankę, starte ząbki czosnku, gotować jeszcze chwilkę, na koniec sos doprawić według uznania solą i pieprzem.
Warzywa polać sosem, dokładnie wymieszać, wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę, składniki muszą się dobrze połączyć.
Smacznego!