Sałatka z awokado, kaki i gorgonzolą
Kolejna z moich sałatkowych propozycji – idealna dla osób lubiących połączenia owoców z serem pleśniowym. Nam bardzo smakowała, polecam!
SKŁADNIKI na 2 porcje:
1 opakowanie mixu ulubionych sałat
1 awokado dojrzałe
1/2 owocu Kaki
60 g gorgonzoli
3 łyżki orzechów włoskich
pestki z 1/2 granatu
3 suszone pomidory
Miodowy winegret: 1 łyżka miodu, 1,5 łyżki octu winnego, 4 łyżki oliwy
Sałatę rozłożyć na płaskim taelrzu.
Awokado pokroić w plasterki, następnie pokroić na ćwiartki.
Kaki pokroić w cienkie plasterki.
Suszone pomidory pokroić na małe kawałki.
Z granatu wydrążyć pestki.Na sałacie układamy kolejno: awokado, kaki, suszone pomidory.
Gorgonozolę pokroić w kosteczkę i poukładać na sałacie. Posypać pestkami granatu i pokruszonymi orzechami włoskimi.
Składniki sosu umieścić w słoiczku, zamknąć i energicznie potrząsać kilkanaście sekund.
Sałatke polać sosem przed podaniem.