Sałatka z awokado , fety i suszonych pomidorów

Sałatka z awokado , fety i suszonych pomidorów
  • SKŁADNIKI:
  • * awokado - 2 szt
  • * suszone pomidory - 6 szt
  • * ser feta - 100 g
  • * czerwona cebula - 1 szt
  • * świeża bazylia -1 pęczek
  • * limonka - 1 szt
  • * sól morska - 2 łyżki
  • * miód - 1 łyżka
  • * pieprz mielony kolorowy - 1 szczypta
  • * olej Kujawski pomidorowo-czosnkowo-bazyliowy - 50 ml

Smak delikatnego miąszu awokado w połączeniu ze słoną fetą i aromatycznymi pomidorami
sprawia,że podczas jedzenia przenosimy się wyobraźnią w ciepłe kraje,gdzie takie przysmaki mamy
na wyciągnięcie ręki.

Zdjęcie - Sałatka z awokado , fety i suszonych pomidorów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Suszone pomidory zalewamy olejem smakowym.

Posypujemy szczyptą soli i pieprzu,odstawiamy.

Każde awokado rozcinamy na 2 części.

Dna wydrążamy tworząc miseczkę.

Drugą cześć obieramy i kroimy w kostkę.

Skrapiamy sokiem z połowy limonki.

Pomidory odsączamy z oleju(nie wylewamy go!)i kroimy w cienkie paseczki.

Dodajemy posiekaną cebulę,połowę pęczka bazylii i ser feta.

Delikatnie mieszamy z pokrojonym awokado.

DRESSING:

Resztę bazylii siekamy.

Mieszamy z olejem,w którym moczyły się pomidory i miodem.Dodajemy pozostały sok z limonki oraz szczyptę soli morskiej.

CAŁOŚĆ:

Przygotowaną sałatką napełniamy wydrążone miseczki.

Polewamy dressingiem.

Posypujemy szczyptą kolorowego pieprzu i odrobiną soli morskiej.

Zdjęcie - Sałatka z awokado , fety i suszonych pomidorów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepis powstał jako efekt współpracy z ZT Kruszwica S.A. z wykorzystaniem
produktu – Kujawskiego z ziołami.

Kategorie przepisów