Sałatka z awokado , fety i suszonych pomidorów
- SKŁADNIKI:
- * awokado - 2 szt
- * suszone pomidory - 6 szt
- * ser feta - 100 g
- * czerwona cebula - 1 szt
- * świeża bazylia -1 pęczek
- * limonka - 1 szt
- * sól morska - 2 łyżki
- * miód - 1 łyżka
- * pieprz mielony kolorowy - 1 szczypta
- * olej Kujawski pomidorowo-czosnkowo-bazyliowy - 50 ml
Smak delikatnego miąszu awokado w połączeniu ze słoną fetą i aromatycznymi pomidorami
sprawia,że podczas jedzenia przenosimy się wyobraźnią w ciepłe kraje,gdzie takie przysmaki mamy
na wyciągnięcie ręki.
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Suszone pomidory zalewamy olejem smakowym.
Posypujemy szczyptą soli i pieprzu,odstawiamy.
Każde awokado rozcinamy na 2 części.
Dna wydrążamy tworząc miseczkę.
Drugą cześć obieramy i kroimy w kostkę.
Skrapiamy sokiem z połowy limonki.
Pomidory odsączamy z oleju(nie wylewamy go!)i kroimy w cienkie paseczki.
Dodajemy posiekaną cebulę,połowę pęczka bazylii i ser feta.
Delikatnie mieszamy z pokrojonym awokado.
DRESSING:
Resztę bazylii siekamy.
Mieszamy z olejem,w którym moczyły się pomidory i miodem.Dodajemy pozostały sok z limonki oraz szczyptę soli morskiej.
CAŁOŚĆ:
Przygotowaną sałatką napełniamy wydrążone miseczki.
Polewamy dressingiem.
Posypujemy szczyptą kolorowego pieprzu i odrobiną soli morskiej.
Przepis powstał jako efekt współpracy z ZT Kruszwica S.A. z wykorzystaniem
produktu – Kujawskiego z ziołami.