Sałatka z arbuza i fety
Sałatka z arbuza i fety – nie ma nic prostszego. Jest idealnym rozwiązaniem podczas letnich upałów. Prosta, szybka, o rewelacyjnie odświeżającym smaku.
Jak dla mnie, nic innego w upalny dzień nie smakuje tak dobrze, jak schłodzona sałatka z arbuza. A latem arbuzy są przepyszne – słodkie i soczyste!
Taka sałatka jest szalenie prosta do przygotowania i chociaż smakuje obłędnie, składa się z zaledwie kilka prostych składników. I w końcu na tym polega letnie gotowanie. O ile przygotowanie tej sałatki z arbuza można nazwać gotowaniem, bo w końcu nie będziemy się z nią zbliżać do żadnego palnika. Wręcz przeciwnie – sałatka ta najlepiej smakuje schłodzona. Na dodatek pięknie wygląda i nadaje się do podania podczas letnich przyjęć i spotkań przy grillu w gronie przyjaciół i rodziny. Zapewniam, że zrobi furorę na stole i smakuje znacznie lepiej niż niejedne lody.
Sałatka z arbuza sprawdza się w podobnych okolicznościach jak publikowana jakiś czas temu piękna i soczysta sałatka z melonem. Jest równie pyszna, chociaż lżejsza i bez dodatku szynki, która w tym przypadku nie sprawdziłaby się dobrze. Niemniej jednak tę melonową również polecam, chociaż teraz znacznie łatwiej o smaczne arbuzy niż melony.
Jeśli potrzebujecie przygotować sałatkę bez dodatku sera, można z powodzeniem pominąć fetę, która chociaż podkręca smak arbuza, nie jest niezastąpiona. W takim wypadku można posypać sałatkę orzeszkami pinii. Można je wcześniej uprażyć, będą jeszcze lepsze.
Sałatka z arbuza i fety Idealnie prosta i odświeżająca sałatka z soczystego arbuza z dodatkiem słonej fety i świeżych ziół.
Czas przygotowania: 10 minutes Czas gotowania: 0 minutes
Okazja: Lunch, Przystawka
Rodzaj dania: Sałatka
Słowa kluczowe: arbuz, feta
Porcji: 4 porcje
Składniki
- 500 g schłodzonego arbuza
- 150 g sera feta
- 1 limonka
- 1 pęczek mięty
- 1 łyżka miodu
- 40 ml oliwy
- sól
- pieprz
opcjonalnie
- kwiaty tymianku
Przygotowanie krok po kroku
- Posiekaj drobno miętę.
- Otrzyj skórkę z limonki.
- Do niewielkiego naczynia wyciśnij sok z limonki. Dodaj miód, oliwę oraz posiekaną miętę i skórkę limonki. Wymieszaj do uzyskania jednolitej emulsji.
- Arbuza pokrój na kawałki i polej przygotowanym dressingiem.
- Przełóż arbuza na talerze i oprósz solą (najlepiej w płatkach) i pieprzem.
- Posyp sałatkę pokruszoną fetą.
- Opcjonalnie udekoruj kwiatami tymianku lub listkami mięty.
- Podawaj schłodzoną.
Wypróbowałeś przepis?Zrób zdjęcie i podziel się nim w komentarzu!