Sałatka wielowarstwowa z brokułami
Pięć składników, niezastąpiony sos czosnkowy i nagle robi sie wielke wow! Sałatka, która wymaga minimalnego nakładu pracy i jest niezastąpiona gdy pojawiają się niezapowiedzeni goście:)
Niestety prezentacja nie jest może zbyt zachęcająca (sorry), ale musicie uwierzyć na nam słowo - to jest pyszne:) . Sałatkę "poznaliśmy" podczas firmowego śniadania wielkanocnego i od tego czasu przygotowywaliśmy ją wielokrotnie :)
Składnki:
- 1 brokuł (duży)
- 1 opakowanie sera feta
- 1 opakowanie kukurydzy konserowej
- 1 papryka czerwona
- 2-3 jajka ugotowane na twardo
- 1 garsć kiełków do dekoracji
- 3/4 dużego opakowania jogurtu greckiego (lub śmietany) + 1-2 łyżki majonezu
- 1-2 ząbki czosnku
Brokuły podzielone na różyczki zblanszować, tak aby pozostały chrupiące (gotować tylko 2-3 minuty). Paprykę pokroić na cieniutkie paseczki (tak na grubość max 1 mm), fetę pokroić w niedużą kostkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy, jajka ugotować na twardo.
W misce układać przestudzone brokuły, na to wysypać kukurydzę, następnie fetę i paprykę. Warzywa równomiernie zalać sosem czosnkowym (tj.wymieszanym jogurt z majonezem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem). Na wierzchu ułożyć jajka pokrojone w ćwiartki. Posypać kiełkami.
Ilość porcji 3-4 Czas przygotowania ok.: 30 min