Sałatka warstwowa z tuńczykiem i selerem konserwowym
- 1 zupka chińska (łagodna),
- 1 puszka kukurydzy konserwowej,
- 1 słoik (370 ml) selera konserwowego (najlepiej z dodatkiem ananasa),
- 2 puszki (po 170 g) tuńczyka w sosie własnym,
- 4 jajka,
- 20 dag ogórków konserwowych,
- 6 łyżek majonezu,
- sól,
- pieprz.
Już od dawna miałam ochotę wypróbować jakiś przepis na sałatkę z wykorzystaniem makaronu z popularnym zupek chińskich. Swój test :) zacznę od sałatki warstwowej z tuńczykiem i selerem konserwowym.
Makaron z zupek chińskich pokruszyć, dodać przyprawy z paczki i zalać ¾ szklanki gorącej wody. Wymieszać i zostawić pod przykryciem, aż makaron ostygnie. Kukurydzę, seler konserwowy i tuńczyka odsączyć z zalewy. Jajka ugotować na twardo i ostudzić. Oddzielić białko od żółtka. Osobno zetrzeć białka i osobno żółtka, na tarce o dużych oczkach. Ogórki konserwowe pokroić w drobną kosteczkę.
Teraz do miski ułożyć warstwami:
- połowę makaronu z zupek chińskich,
- kukurydzę,
- 3 łyżki majonezu,
- sól, pieprz,
- seler konserwowy,
- tuńczyk,
- starte białka jajek,
- ogórki konserwowe,
- 3 łyżki majonezu,
- sól, pieprz,
- pozostały makaron z zupek chińskich
- starte żółtka jajek.
Sałatkę schłodzić w lodówce najlepiej przez kilka godzin.
Źródło: smaczny.pl