Sałatka Waldorf z selerem korzeniowym i kurczakiem
Sałatka Waldorf to nowojorski klasyk. Powstała pod koniec XIX wieku na cześć hotelu Waldorf-Astoria. Za jej początkową recepturę odpowiadał tamtejszy maître d’hôtel – Oscar Tschirky. Oryginalna sałatka Waldorf zawierała wyłącznie seler naciowy, jabłka oraz majonez i była podawana na liściach sałaty. Z czasem, zdobywając popularność, doczekała się wielu różnych wersji. Zaczęto dodawać do niej winogrona, orzechy, rodzynki, kurczaka czy indyka. Również i ja przygotowuję ją na rozmaite sposoby; w zależności od tego, co akurat mam pod ręką. Tym sposobem powstała nieco inna (ale równie pyszna) sałatka Waldorf z selerem korzeniowym i kurczakiem.
Seler ma wspaniały orzechowy smak, który świetnie współgra z resztą składników, a dzięki temu, że go tylko delikatnie zblanszowałem, jest nadal przyjemnie chrupiący. Sałatkę bardzo lubię podawać z kurczakiem, dzięki czemu jest bardzo pożywna i może stanowić samodzielny posiłek, ale w wegetariańskiej wersji możecie oczywiście zrezygnować z dodatku mięsa. Sam dressing przygotowałem w nieco mniej kalorycznej wersji, łącząc majonez z jogurtem. Tak przygotowaną sałatkę Waldorf gorąco polecam na lekki lunch lub kolację.
Sałatka Waldorf z selerem korzeniowym i kurczakiem Łukasz Sałatka Waldorf to nowojorski klasyk. Powstała pod koniec XIX wieku na cześć hotelu Waldorf-Astoria. Za jej początkową recepturę odpowiadał tamtejszy maître d’hôtel… Przepisy przepisy, food2 kuchnia autorska
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 30 minutCzas gotowania: 30 minut 30 minut Wartości odżywcze 200 kalorie 20 tłuszcz Ocena 5.0/5 SKŁADNIKI
Sałatka:
- 1 duży korzeń selera (ok. 500 g)
- 2 zielone jabłka
- 100 g rodzynek
- 100 g orzechów włoskich
- 200 g sałaty rzymskiej lub lodowej
Kurczak:
- 2 piersi z kurczaka (ok. 400 g)
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka suszonego czosnku
- ½ łyżeczki suszonego oregano
- ½ wędzonej papryki
- ½ łyżeczki pieprzu cayenne lub ostrej papryki
- ½ łyżeczki soli
- 1 łyżka oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
Sos:
- 100 g majonezu
- 100 g jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka ostrej musztardy, np. Dijon
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól, pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE
- Zacznij od przygotowania kurczaka. Piersi oczyść, umyj i osusz. Wszystkie składniki marynaty wymieszaj, natrzyj nimi mięso i najlepiej odstaw na godzinę lub dwie. Kurczaka wstaw następnie do naczynia żaroodpornego i piecz przez 20 minut w 200°C. Kolejno odstaw go do wystudzenia i pokrój na plastry lub w kostkę.
- Korzeń selera obierz i pokrój w 3-4 mm słupki. Następnie wrzuć go do garnka z wrzącą wodą na 2-3 minuty. Kolejno odcedź i zalej zimną wodą, aby całkiem się wystudził i odcedź ponownie.
- Rodzynki zalej wrzątkiem i odstaw na 5-10 minut. Następnie odcedź.
- Orzechy posiekaj i kolejno podpraż na suchej patelni na złoty kolor.
- Jabłka przekrój na ćwiartki, oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w plasterki.
- Sałatę porwij na mniejsze kawałki.
- Składniki sosu wymieszaj ze sobą i dopraw solą oraz pieprzem do smaku.
- Na sam koniec wymieszaj wszystko razem ze sobą i podawaj.