Sałatka szpinakowo – truskawkowa z szynką

Sałatka szpinakowo – truskawkowa z szynką

A'la Kuchnia Blog Sałatka szpinakowo – truskawkowa z szynką

Zdjęcie - Sałatka szpinakowo – truskawkowa z szynką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pożegnanie lata! W tym roku czułam niedosyt truskawkowy, dlatego pożegnałam lato truskawkami (niestety już nie tak aromatycznymi, jak w czerwcu). Lekka, pyszna sałatka zielono-czerwona, czyli mix sałat, baby szpinak, truskawki i szynka schwarzwaldzka w towarzystwie kremu balsamicznego. Już się nie mogę doczekać kolejnego lata.

 

Składniki na sałatkę szpinakowo – truskawkowa z szynką:

  • 1 opakowanie mix sałat
  • ½ opakowania baby szpinaku
  • 400g truskawek
  • 1 opakowanie szynki dojrzewającej np. schwarzwaldzkiej (może być też prosciutto)
  • krem balsamiczny (gotowy)
  • bagietka

Jak przygotować sałatkę szpinakowo – truskawkową z szynką?

Zieleninę myjemy i dokładnie osuszamy.

Truskawki przepłukujemy wodą i usuwamy szypułki. Kroimy owoce na plasterki.

Szynkę „drzemy” na paski.

Sałaty i szpinak układamy na talerzu, na nich kładziemy kawałki szynki i plastry truskawek. Serwujemy z bagietką i osobno podanym kremem balsamico. Smaczego!

Kategorie przepisów