Sałatka szpinakowo – truskawkowa z szynką

A'la Kuchnia Blog Sałatka szpinakowo – truskawkowa z szynką
Pożegnanie lata! W tym roku czułam niedosyt truskawkowy, dlatego pożegnałam lato truskawkami (niestety już nie tak aromatycznymi, jak w czerwcu). Lekka, pyszna sałatka zielono-czerwona, czyli mix sałat, baby szpinak, truskawki i szynka schwarzwaldzka w towarzystwie kremu balsamicznego. Już się nie mogę doczekać kolejnego lata.
Składniki na sałatkę szpinakowo – truskawkowa z szynką:
- 1 opakowanie mix sałat
- ½ opakowania baby szpinaku
- 400g truskawek
- 1 opakowanie szynki dojrzewającej np. schwarzwaldzkiej (może być też prosciutto)
- krem balsamiczny (gotowy)
- bagietka
Jak przygotować sałatkę szpinakowo – truskawkową z szynką?
Zieleninę myjemy i dokładnie osuszamy.
Truskawki przepłukujemy wodą i usuwamy szypułki. Kroimy owoce na plasterki.
Szynkę „drzemy” na paski.
Sałaty i szpinak układamy na talerzu, na nich kładziemy kawałki szynki i plastry truskawek. Serwujemy z bagietką i osobno podanym kremem balsamico. Smaczego!