Sałatka śledziowo- ziemniaczana
4 ziemniaki
3 ogórki konserwowe (małe)
3 jajka
6 śledzików (rolmopsy)
2 łyżki posiekanego szczypiorku
4 łyżki oliwy
odrobina octu balsamicznego
sól
cukier
pieprz
listki sałaty do dekoracji
Ziemniaki ugotować w łupinkach, następnie obrać i pokroić w grubą kostkę. Jajka ugotować, obrać, pokroić w ósemki. Ogórki pokroić w plastry, szczypiorek drobno poszatkować. Rolmopsy przekroić na połówki.
Oliwę wlać do kubeczka. Dodać odrobinę octu balsamicznego, cukru, soli i pieprzu. Wszystko dokładnie wymieszać.
Na talerzyku położyć:
- listki sałaty
- ziemniaki
- ogórki
- śledziki
Polać gotowym sosem i posypać szczypiorkiem.
Rolmopsy można zastąpić śledzikiem w oleju.