Sałatka śledziowa z miodowym sosem
Jako wielbicielka śledzi mogę nie być obiektywna, ale ta sałatka smakowała nie tylko mnie. Jest to połączenie ostrych śledzi i marynowanej papryki z lekką nutą słodyczy w sosie. Wszystko doskonale się tu komponuje i łączy w jedną smaczną całość. Bardzo polecam:)
Składniki:
- 5-6 płatów śledziowych w occie (można użyć solonych, jednak należy je wcześniej moczyć kilka godzin w mleku)
- 1 mały słoik papryki konserwowej
- 2 jajka
- 1 czerwona cebula
- 4 łyżki majonezu
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól, pieprz
Jajka ugotować na twardo. Śledzie i paprykę pokroić na mniejsze kawałki, ułożyć na talerzu. Cebulę pokroić w krążki, jajka w cząstki, uożyć na śledziach. Majonez zmieszać ze śmietaną i miodem oraz sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem. Tak przygotowanym sosem polać sałatkę i odstawić na 2-3 godziny do lodówki. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.
Smacznego:)