Sałatka śledziowa z fasolką i jajkiem
Szybka i pyszna sałatka z fasolką, śledziami i jajkiem. Imprezowy klasyk z lekko pikantnym, musztardowo-miodowym sosem.
Wszystkie składniki sałatki możecie przygotować wcześniej i przed samym przyjściem gości ‚myk’ i ułożyć je na półmisku. 5 minut pracy i gotowe!
Proporcje dla ok. 4 osób
Sałatka śledziowa z fasolką i jajkiem Składniki- fasola - 1 puszka (biała)
- cebula czerwona - 1 szt
- jajko - 3 szt
- filety śledziowe - 3 szt (a la matjas)
- natka pietruszki - 1 łyżka, posiekana
- sos
- oliwa - 2 łyżki
- musztarda - 2 łyżeczki, ostra
- miód - 1 łyżeczka
- sok z cytryny - do smaku
- pieprz - do smaku
Fasolkę odlej z zalewy, przepłucz na sitku zimną wodą, wyłóż na talerz.
Śledzie (wcześniej odmoczone w wodzie przez ok. 4 godziny), pokrój w małe ukośne, ok 2 cm kawałki, ułóż na fasolce razem z ćwiartkami jajka ugotowanego na twardo. Cebulę pokrój w cienkie krążki, rozłóż na sałatce.
Całość skrop sosem - połączoną oliwą z musztardą, miodem i sokiem z cytryny. Sałatkę oprósz pieprzem i posyp natką.