Sałatka śledziowa z buraczkami
Święta za pasem, trzeba więc zaplanować pyszne menu. Dziś proponuję sałatkę śledziową z buraczkami, ziemniakami, ogórkiem kiszonym i jajkiem, z klasycznym dressingiem śmietanowo-majonezowym. Taka kombinacja składników zawsze się sprawdza. Ten przepis pochodzi z książki Hanny Szymanderskiej „Kuchnia Polska”, która jest kopalnią wiedzy na temat polskich potraw regionalnych. Zapraszam!
Scroll down for recipe in English
Sałatka śledziowa z buraczkami(4-6 porcji)
Składniki:
- 500 g filetów śledziowych z oleju, pokrojonych w grubszą kostkę
- 1/2 łyżki mielonego pieprzu
- 1 kwaśne jabłko, obrane i pokrojone w kostkę
- 1 cebula, pokrojona w kosteczkę
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 duży ogórek kiszony, pokrojony w kosteczkę
- 3 większe ziemniaki, ugotowane, obrane i pokrojone w kostkę
- 2 buraki ćwikłowe, ugotowane i pokrojone w kostkę
- 2 jajka ugotowane na twardo
Składniki na sos:
- 3 łyżki gęstej śmietany
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól, pieprz i cukier do smaku
Przygotowanie:
- Dopraw posiekanego śledzia pieprzem i odstaw na godzinę.
- W większej misce ułóż warstwowo wszystkie składniki sałatki wraz z posiekanym białkiem z jajka (lub zwyczajnie wymieszaj) i skrop sokiem z cytryny.
- W miseczce wymieszaj składniki sosu i dopraw solą, pieprzem i cukrem do smaku. Wyłóż na wierzch sałatki i posyp posiekanym żółtkiem.
- Przykryj miskę, wstaw do lodówki na minimum 2 godziny, po czym wymieszaj i podawaj z chrupiącym pieczywem.
Smacznego!
English version
Beetroot herring salad(4-6 servings)
Ingredients:
- 500 g of herring fillets, diced thicker
- 1/2 tablespoons ground pepper
- 1 sour apple, peeled and diced
- 1 onion, diced
- 2 tablespoons lemon juice
- 1 large dill pickle, diced
- 3 potatoes, cooked, peeled and diced
- 2 beets, cooked, cooked and diced
- 2 hard-boiled eggs
Ingredients for the sauce:
- 3 tablespoons sour cream
- 2 tablespoons mayonnaise
- 1 teaspoon lemon juice
- salt, pepper and sugar to taste
Preparation:
- Season herring with pepper, mix and set aside for an hour.
- In a bowl spread salad ingredients in layers (or just mix) along with chopped egg whites and sprinkle with lemon juice.
- In a bowl, mix sauce ingredients and season with salt, pepper and sugar to taste. Spread over salad and sprinkle with chopped egg yolk.
- Cover the bowl, place in the refrigerator for 2 hours, then stir and serve with crusty bread.
Enjoy!