Sałatka śledziowa z buraczkami

Sałatka śledziowa z buraczkami

Święta za pasem, trzeba więc zaplanować pyszne menu. Dziś proponuję sałatkę śledziową z buraczkami, ziemniakami, ogórkiem kiszonym i jajkiem, z klasycznym dressingiem śmietanowo-majonezowym. Taka kombinacja składników zawsze się sprawdza. Ten przepis pochodzi z książki Hanny Szymanderskiej „Kuchnia Polska”, która jest kopalnią wiedzy na temat polskich potraw regionalnych. Zapraszam!

Scroll down for recipe in English

Zdjęcie - Sałatka śledziowa z buraczkami / Beetroot herring salad - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Sałatka śledziowa z buraczkami

(4-6 porcji)

Składniki:

  • 500 g filetów śledziowych z oleju, pokrojonych w grubszą kostkę
  • 1/2 łyżki mielonego pieprzu
  • 1 kwaśne jabłko, obrane i pokrojone w kostkę
  • 1 cebula, pokrojona w kosteczkę
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 duży ogórek kiszony, pokrojony w kosteczkę
  • 3 większe ziemniaki, ugotowane, obrane i pokrojone w kostkę
  • 2 buraki ćwikłowe, ugotowane i pokrojone w kostkę
  • 2 jajka ugotowane na twardo

Składniki na sos:

  • 3 łyżki gęstej śmietany
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól, pieprz i cukier do smaku

Przygotowanie:

  1. Dopraw posiekanego śledzia pieprzem i odstaw na godzinę.
  2. W większej misce ułóż warstwowo wszystkie składniki sałatki wraz z posiekanym białkiem z jajka (lub zwyczajnie wymieszaj) i skrop sokiem z cytryny.
  3. W miseczce wymieszaj składniki sosu i dopraw solą, pieprzem i cukrem do smaku. Wyłóż na wierzch sałatki i posyp posiekanym żółtkiem.
  4. Przykryj miskę, wstaw do lodówki na minimum 2 godziny, po czym wymieszaj i podawaj z chrupiącym pieczywem.

Smacznego!

Zdjęcie - Sałatka śledziowa z buraczkami / Beetroot herring salad - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

English version

Beetroot herring salad

(4-6 servings)

Ingredients:

  • 500 g of herring fillets, diced thicker
  • 1/2 tablespoons ground pepper
  • 1 sour apple, peeled and diced
  • 1 onion, diced
  • 2 tablespoons lemon juice
  • 1 large dill pickle, diced
  • 3 potatoes, cooked, peeled and diced
  • 2 beets, cooked, cooked and diced
  • 2 hard-boiled eggs

Ingredients for the sauce:

  • 3 tablespoons sour cream
  • 2 tablespoons mayonnaise
  • 1 teaspoon lemon juice
  • salt, pepper and sugar to taste

Preparation:

  1. Season herring with pepper, mix and set aside for an hour.
  2. In a bowl spread salad ingredients in layers (or just mix) along with chopped egg whites and sprinkle with lemon juice.
  3. In a bowl, mix sauce ingredients and season with salt, pepper and sugar to taste. Spread over salad and sprinkle with chopped egg yolk.
  4. Cover the bowl, place in the refrigerator for 2 hours, then stir and serve with crusty bread.

Enjoy!

Zdjęcie - Sałatka śledziowa z buraczkami / Beetroot herring salad - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów