Sałatka ryżowa z wędzonym kurczakiem i ogórkami
Wyrazista w smaku, głównie za sprawą kiszonych ogórków, sałatka ryżowa z wędzonym kurczakiem i dużą ilością zieleniny.
Sałatka ryżowa to fajny pomysł na kolację czy poczęstunek dla gości. Dzięki dodatkowi wędzonego kurczaka oszczędzamy na czasie, gdyż mięsa nie trzeba smażyć i czekać aż ostygnie. Pozostałe składniki – ogórki kiszone, zielonego ogórka i zioła kroimy w trakcie gotowania się ryżu.
- 200 g ryżu
- 2 małe wędzone piersi kurczaka
- 1 zielony ogórek
- 4 ogórki kiszone
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 pęczek koperku
- 1 pęczek szczypiorku lub zielonej cebulki
- 1 duża łyżka gęstej, kwaśnej śmietany 18%
- 2 duże łyżki majonezu
- zioła prowansalskie (ja używam tylko tych w młynku)
- sól, pieprz
Ryż gotujemy w osolonym wrzątku wg czasu podanego na opakowaniu. Odcedzamy i odstawiamy do przestudzenia.
Wędzonego kurczaka obieramy ze skórki, kroimy w kostkę.
Ogórki kiszone kroimy w małą kostkę.
Zielonego ogórka kroimy wzdłuż na pół, za pomocą łyżeczki usuwamy gniazda nasienne, każdą połówkę kroimy jeszcze raz wzdłuż na pół, a następnie kroimy całość na małe kawałki.
Zieleninę drobno siekamy.
W misce umieszczamy wszystkie składniki. Majonez łączymy ze śmietaną. Doprawiamy ziołami prowansalskimi, solą oraz pieprzem. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki.