Sałatka romanesco z jajkiem i oliwkami
Coś innego kalafior romanesco taki piękny i zieloniutki ,że aż szkoda go kroić . Pokroiłam i warto było , smaczny i zdrowy i jak pięknie komponuje się na talerzu - polecam choć nie jest teraz za tani koszt 1 szt to 10 zł .
Sałatka romanesco z jajkiem i oliwkami
składniki
1 kalafior romanesco
4 jajka
sól
4 łyżki oleju
3 ząbki czosnku
oliwki czarne 1/2 słoiczka
Kalafior romanesco myjemy osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy na różyczki . Wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy ok 7 min. Odcedzamy i studzimy. Jajka gotujemy na twardo zimne obieramy i kroimy w ćwiartki. Oliwki czarne odcedzamy na sitku. Olej mieszamy z wyciśniętym czosnkiem, solimy do smaku. Na talerzu układamy różyczki kalafiora, przekładamy kawałkami jajka i ozdabiamy oliwkami. Całość polewamy sosem czosnkowym. Podajemy zaraz po zrobieniu.
Sałatka romanesco z jajkiem i oliwkami
składniki
1 kalafior romanesco
4 jajka
sól
4 łyżki oleju
3 ząbki czosnku
oliwki czarne 1/2 słoiczka
Kalafior romanesco myjemy osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy na różyczki . Wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy ok 7 min. Odcedzamy i studzimy. Jajka gotujemy na twardo zimne obieramy i kroimy w ćwiartki. Oliwki czarne odcedzamy na sitku. Olej mieszamy z wyciśniętym czosnkiem, solimy do smaku. Na talerzu układamy różyczki kalafiora, przekładamy kawałkami jajka i ozdabiamy oliwkami. Całość polewamy sosem czosnkowym. Podajemy zaraz po zrobieniu.