Sałatka ogórkowa Jakuba Kuronia
jego przepisy w gazetkach biedronki jakoś mnie nie przekonują, ale na jego stronie znalazłam fajny przepis, który pomógł mi zagospodarować ogórki kupione w przypływie optymizmu ;)
sałatka z przerośniętych ogórków
- 2,5 kg przerośniętych ogórków,
- 0,5 kg papryki czerwonej i żółtej,
- 6 łyżeczek soli kamiennej,
- po 0,5 szklanki cukru, octu i oleju
- 5 dkg zielonego kopru (niezbyt gruby pęczek),
- 1-2 ząbki czosnku
nieobrane ogórki pokroić w plastry. oczyszczoną paprykę pokroić w paski. dodać cukier, sól, ocet, olej, zmiażdżony czosnek i posiekany koperek, dokładnie wymieszać. odstawić na 2 godziny. potem ściśle układać w słoikach (0,5 l), zalać pozostałym sokiem i pasteryzować od 5 do 10 minut od momentu zagotowania się wody.