Sałatka obiadowa z buraczków, czerwonej cebuli
Burak to najzdrowsze i zarazem najbardziej uniwersalne warzywo. Są niedrogie i pyszne. Sałatka z buraczków to polski klasyk, idealny dodatek do wielu dań obiadowych. Nie ukrywam, to mój absolutny faworyt wśród warzyw. Przepis na klasyczną sałatkę z tartym jabłkiem i cebulą znajdziesz tutaj. Dziś zapraszam na jeszcze smaczniejszą sałatkę, z dodatkiem zeszklonej czerwonej cebuli i sezonowych owoców, ale w zastępstwie możesz użyć rodzynek lub suszonej żurawiny.
Składniki:
60 dkg buraków
2 duże czerwone cebule
2 łyżeczki starego imbiru
3-4 łyżki octu winnego
1 łyżka miodu/cukru
sól, pieprz
2 łyżki oleju
śliwki/rodzynki/żurwina
Wykonanie:
- buraczki wyszorować i ugotowć do miękkości około 60-70 minut. Ostudzić
- cebulę obrać, drobno pokroić w piórka i smażyć tylko tyle, by zmiękła ale nie złapała koloru
- buraczki zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej. Dodać przyprawy, pokrojone w kawałki wypestkowne śliwki
- podawać jako dodatek do drugiego dania
SMACZNEGO !