Sałatka nicejska. Ze świeżym tuńczykiem i jajkiem.

Sałatka nicejska. Ze świeżym tuńczykiem i jajkiem.

Zdjęcie - Sałatka nicejska. Ze świeżym tuńczykiem i jajkiem. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Lekka, zdrowa sałatka z filetem z tuńczyka. Na ciepłe dni, kiedy ostatnią rzeczą jaka nam się marzy, jest stanie przy kuchni. Z jajkiem, jak z małym słońcem na talerzu. Do tej sałatki trzeba się uśmiechnąć.... :)
Równie dobrze można na sałacie położyć inną rybę. Różowego łososia albo kawał halibuta. Tez będzie pyszne.

* * *

D y g r e s j a mała.
Lubię robić sałatki. I sałatki lubią m n i e. Nie mogą się n i e udać. Nie ma nic, co mogę schrzanić. W przeciwieństwie do ciast, które notorycznie ostatnimi czasy mi się n i e udają. Chyba się na mnie denerwują i mszczą okrutnie... Za pośpiech, za nerwowe odmierzanie masła zanim zjedzą je koty... Za dolewanie mleka 'w powietrzu'... Za małe różowe łapki grzebiące w cukrze i mące... Za...
Może uspokoją się jak urosną...? (nadzieja matką głupich... ) Konkludując, ciast u mnie niet. Kilka prób, podjętych w przypływie weny twórczej skończyło się co najmniej źle...
Kocham moje koty :)
* * *

Dobrej nocy Wam życzę!

Zdjęcie - Sałatka nicejska. Ze świeżym tuńczykiem i jajkiem. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



Sałatka nicejska ze stekiem z tuńczyka /porcja dla dwóch osób. Inspiracja – ten przepis/

2 niewielkie filety z tuńczyka / u mnie po 150g /, 2 garście rukoli / lub innej sałaty /, 1 mała cebula, pokrojona w piórka, 2 jajka, ugotowane na półtwardo, 6 filecików anchois, garść oliwek / zielone lub/i czarne /, 1 łyżka kaparów, odsączonych

Na dressing:
1 łyżka octu balsamicznego, 2 łyżki soku z cytryny, 1 ząbek czosnku, drobno posiekany, 4 łyżki oliwy z oliwek, ½ łyżeczka musztardy, sól morska i świeżo mielony pieprz, garść posiekanego szczypiorku


Przygotowujemy dressing – w miseczce łączymy wszystkie składniki, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem.
Tuńczyka delikatnie nacieramy solą, grillujemy na dobrze rozgrzanej patelni grillowej (można na odrobinie oliwy z oliwek ) przez ok. 1,5 – 2 minuty z każdej strony – mięso powinno być miękkie i wilgotne w środku, w żadnym razie nie przesuszone!
Na talerzach rozkładamy rukolę, po 3 fileciki anchois, cebulkę, posypujemy całość oliwkami i kaparami. Na samej górze układamy tuńczyka i ugotowane na półtwardo jajko przekrojone na pół ( żółtko powinno być lekko płynne ).
Podajemy polane sosem i opcjonalnie, posypane świeżym pieprzem.


Smacznego!


Zdjęcie - Sałatka nicejska. Ze świeżym tuńczykiem i jajkiem. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Kategorie przepisów