Sałatka makaronowa z brokułem
Mój sprawdzony patent na przepyszną sałatkę makaronową z różyczkami brokuła oraz szynką i serem pokrojonymi w kosteczkę. Sałatka sprawdza się zarówno jako sałatka imprezowa, jak i w ciągu dnia jako metoda na zabicie tak zwanego głoda. Ma w sobie wszystko co najlepsze, a makaron sprawia że sałatka sama w sobie jest sycąca. Nie trzeba podawać do niej pieczywa, czy plasterków szynki, bo wszystko ma już w sobie.
Bardzo fajnym patentem jest ugotowanie makaronu w tej samej wodzie, w której gotujemy brokuły. Pozwala on zaoszczędzić wodę oraz energię. Nie wylewamy wody 2 razy, ani też nie musimy tej wody 2 razy doprowadzać do wrzenia praktycznie od zera. Woda po ugotowaniu brokuła ma lekko zielonkawe zabarwienie ale doskonale sprawdzi się do gotowania makaronu, w żaden sposób nie wpływa to na smak makaronu.
Danie: Sałatka
Kuchnia: Polska
Trudność: Łatwe
Ilość: 8 porcji
Przygotowanie: 20 min.
Gotowanie: 20 min.
Kalorie: 200 kcal
Sałatka makaronowa z różyczkami brokuła, szynką i serem. Prosta sałatka z makaronem i sosem majonezowym na każdą okazję.
Składniki:2 brokuły
100 g makaronu kokardki
250 g żółtej mozzarelli w kostce
250 g szynki z indyka dobrej jakości, w całym kawałku
- SOS CZOSNKOWY
6 łyżek majonezu Kielecki
4 łyżki jogurtu naturalnego
2 ząbki czosnku
sól i pieprz
Sposób przygotowania:
- W dużym garnku zagotuj 2 litry osolonej wody. Brokuły podziel na mniejsze różyczki i wrzuć do wrzącej wody na 3 – 4 minuty. Brokuł powinien się zblanszować, ale nie może się rozgotować. Brokuły wyławiaj łyżką cedzakową z gotującej się wody. Umieść na sitku i opłukaj zimną wodą do schłodzenia.
- Wykorzystaj wodę po ugotowanych brokułach (mimo że ma lekko zielonkawe zabarwienie, bez obaw możesz ugotować w niej makaron). Na gotujący się wrzątek wrzuć kokardki makaronu i ugotuj do miękkości według instrukcji na opakowaniu. Makaron odcedź na durszlaku kuchenny i przepłukaj chłodną wodą.
- Szynkę i ser w kostce pokrój w równą, niewielką kostkę. Wszystko wraz z ugotowanymi i wystudzonymi różyczkami brokuła i makaronem przełóż do dużej miski. Dodaj także orzeszki piniowe, możesz wcześniej podprażyć je na suchej patelni dla uzyskania lepszej chrupkości.
- W osobnym pojemniczku przygotuj sos majonezowy. Połącz majonez, jogurt naturalny, ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Dopraw do smaku solą i zmielonym pieprzem. Składniki sałatki zalej sosem, wszystko wymieszaj i przełóż do ozdobnej salaterki.
ZOBACZ KOMENTARZE DO TEGO PRZEPISU. ZOSTAW WŁASNY KOMENTARZ.