Sałatka kalafiorowa z jajkami i rzodkiewką
Pierwsza myśl po spróbowaniu tej sałatki była taka, że jest ona zdecydowanie zbyt łagodna. Dużo bardziej smakuje mi ta z dodatkiem ogórka i koperku. Tutaj niestety nie miałam żadnej zieleniny i bardzo mi tego brakowało. Myślę, że posiekana dymka mogłaby nieco zaostrzyć całość i w przepisie rekomenduję jej dodatek.
U mnie ostatecznie pomogło mocniejsze doprawienie – wtedy sałatka już smakowała odpowiednio dobrze:)
- 1 kalafior
- 4-5 jajek
- 1 pęczek rzodkiewek
- 1 pęczek szczypiorku/dymki
- 4 łyżki majonezu
- sól, pieprz, cukier
Kalafior dzielimy na różyczki, gotujemy w osolonej i osłodzonej wodzie na pół miękko. Odcedzamy.
Jajka gotujemy na twardo. Po przestudzeniu obieramy i kroimy w kostkę.
Rzodkiewki kroimy na półplasterki.
Szczypiorek/dymkę drobno siekamy.
Wszystkie składniki umieszczamy ze sobą w misce, mieszamy. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.