Sałatka jajeczno-pieczarkowa

Sałatka jajeczno-pieczarkowa
Zdjęcie - Sałatka jajeczno-pieczarkowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 500 g pieczarek
  • 30 ml oleju Kujawskiego z czosnkiem i bazylią
  • 5 jajek
  • 150 g korniszonów
  • 100 g zielonego groszku z puszki lub ugotowanego mrożonego
  • 2 cebulki dymki
  • 75 g majonezu
  • 15 g ostrej musztardy
  • sól
  • pieprz do smaku
Zdjęcie - Sałatka jajeczno-pieczarkowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przygotowanie:

Krok 1

Pieczarki myjemy i osuszamy, a następnie kroimy w średniej wielkości kostkę i smażymy na oleju Kujawskim na patelni na złoty kolor. Na koniec dodajemy sól i pieprz. Pozostawiamy do wystudzenia.

Zdjęcie - Sałatka jajeczno-pieczarkowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Krok 2

Jajka gotujemy na twardo. Zalewamy zimną wodą, a następnie gotujemy przez 9 minut od momentu zagotowania wody. Ugotowane jajka obieramy ze skorupek.

Zdjęcie - Sałatka jajeczno-pieczarkowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Krok 3

Obrane jajka, korniszony oraz białą część dymki kroimy w podobnej wielkości kostkę. Wszystkie składniki sałatki łączymy, dodajemy majonez, musztardę i mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Sałatkę jajeczno-pieczarkową przekładamy do czystej salaterki i posypujemy posiekaną zieloną częścią dymki. 

Zdjęcie - Sałatka jajeczno-pieczarkowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: 30 minut

Okazja: śniadanie/lunch

Stopień trudności: łatwe

Zdjęcie - Sałatka jajeczno-pieczarkowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów