Sałatka jajeczno-pieczarkowa
Składniki:
- 500 g pieczarek
- 30 ml oleju Kujawskiego z czosnkiem i bazylią
- 5 jajek
- 150 g korniszonów
- 100 g zielonego groszku z puszki lub ugotowanego mrożonego
- 2 cebulki dymki
- 75 g majonezu
- 15 g ostrej musztardy
- sól
- pieprz do smaku
Przygotowanie:
Krok 1
Pieczarki myjemy i osuszamy, a następnie kroimy w średniej wielkości kostkę i smażymy na oleju Kujawskim na patelni na złoty kolor. Na koniec dodajemy sól i pieprz. Pozostawiamy do wystudzenia.
Krok 2
Jajka gotujemy na twardo. Zalewamy zimną wodą, a następnie gotujemy przez 9 minut od momentu zagotowania wody. Ugotowane jajka obieramy ze skorupek.
Krok 3
Obrane jajka, korniszony oraz białą część dymki kroimy w podobnej wielkości kostkę. Wszystkie składniki sałatki łączymy, dodajemy majonez, musztardę i mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Sałatkę jajeczno-pieczarkową przekładamy do czystej salaterki i posypujemy posiekaną zieloną częścią dymki.
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 30 minut
Okazja: śniadanie/lunch
Stopień trudności: łatwe