Sałatka jajeczna z oliwkami
Po dwutygodniowym pobycie w Irlandii jestem spragniona dobrego jedzenia. Bo o ile kraj mi się podobał i doskonale się tam czułam o tyle jedzenie nie przypadło mi do gustu w ogóle. Wszystko co jadłam nie miało żadnego, konkretnego smaku. Warzywa nasączone wodą, niesłony makaron, zapychające ziemniaki, dodatkowo te dziwne miksy na talerzu. Bo czy komuś może smakować zapiekanka makaronowa z dodatkiem ziemniaków? Albo ryż z bagietką czosnkową? Mój meksykański kolega zajadał kanapki z majonezem, wędliną i dżemem z pomarańczy dla mnie jednak te wszystkie zestawienia były co najmniej dziwne. A najbardziej brakowało mi przypraw i ziół. W ani jednym daniu, które tam jadłam nie było czosnku, ani innych aromatycznych dodatków. Dlatego po przyjeździe zrobiłam sobie taką prostą sałatkę ale z pysznym aromatycznym sosem czosnkowo-ziołowym. Pycha:)
Składniki:
- garść świeżego szpinaku
- 2 jajka
- 10 oliwek
- kilka pomidorków koktajlowych
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- 4 łyżki posiekanego świeżego tymianku
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
Jajka ugotować na twardo. Na talerzu ułożyć liście szpinaku, następnie pokrojone jajka, oliwki i pomidory. Składniki sosu dokładnie wymieszać i polać sałatkę przed podaniem. Podawać z bagietką czosnkową.
Smacznego:)