Sałatka Coleslaw z młodej kapusty z ogórkiem
Bardzo smaczna i prosta wersja sałatki Coleslaw. Polecam od razu przygotować podwójną porcję, bo szybko znika :) W oryginalnym przepisie do sałatki dodawane były listki bazylii - ja je pominęłam, bo nie wszyscy moi domownicy lubią jej zapach.
przepis - Kwestia Smaku
Składniki :
sałatka :
- ćwierć główki młodej kapusty
- pół ogórka szklarniowego lub 1-2 gruntowe
- 2 małe cebulki dymki ze szczypiorkiem
- sól
sos :
- 3 łyżeczki majonezu
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka octu ryżowego (użyłam białego octu winnego)
- 2 łyżeczki ziarnistej musztardy francuskiej
- 1,5 łyżeczki płynnego miodu lub syropu z agawy
opcjonalnie :
- 1 łyżka posiekanych i uprażonych orzechów włoskich lub ziaren słonecznika (nie dodawałam)
Kapustę opłukać, osuszyć. Pokroić drobno w cienkie paseczki. Doprawić solą. Składniki sosu wymieszać i połączyć z kapustą.
Ogórka obrać i pokroić w półplasterki. Dodać do kapusty. Dymkę ze szczypiorkiem cienko pokroić i również dodać do kapusty. Wymieszać. Można dodać prażone orzechy lub ziarna słonecznika.