Sałatka Cezar z pomidorkami koktajlowymi i chrupiącymi grzankami

Latem lubię przygotowywać proste i lekkie posiłki. Dlatego w mojej kuchni rządzą wtedy sałatki. Jedną z prostszych do wykonania jest klasyczna sałatka Cezar. W tradycyjnym przepisie składa się wyłącznie z sałaty rzymskie, grzanek oraz parmezanu. Jednak najważniejszy jest w niej charakterystyczny dressing, który składa się z domowego majonezu na bazie oliwy z oliwek z dodatkiem anchois, soku z cytryn, ostrej musztardy, czosnku, pieprzu i sosu Worcestershire. To sprawia, że z pozoru bardzo prosta sałatka zyskuje mnóstwo smaku umami. Historia głosi, że sałatka Cezar powstała za sprawą Caesara Cardini – włoskiego imigranta, który wymyślił ją w swojej restauracji w Tijuanie w Meksyku, który stworzył ją gdy w swojej spiżarni nie znalazł zbyt wielu składników i musiał ugotować coś naprędce. Potrawa ta z czasem zyskała światową sławę i dorobiła się bardzo wielu interpretacji.

W mojej kuchni sałatkę Cezar podaję zwykle ze słodkimi pomidorkami koktajlowymi, które świetnie komponują się z pozostałymi składnikami, dodając odrobinę świeżości. A jak wiadomo, latem jest najlepszy na nie czas. Czasami, gdy mam ochotę na bardziej treściwy posiłek, dodaję do niej również grillowane filety z kurczaka, ale dzisiaj postawiłem na prostszą wersję.

Wracając do samego dressingu, to jego składniki można oczywiście dostosować do własnych preferencji. Dlatego jeśli sceptycznie podchodzicie do anchois, to możecie oczywiście je pominąć. Podobnie jest z sosem Worcestershire, który zapewne nie każdy ma w swojej spiżarni. Jego dodatek wspaniale podkręca smak, lecz można go zastąpić odrobiną sosu sojowego, co czasami sam robię. Dlatego nie rezygnujcie z przygotowania tej sałatki, jeśli akurat nie znajdziecie jakichś składników. 😉

Zdjęcie - Sałatka Cezar z pomidorkami koktajlowymi i chrupiącymi grzankami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSałatka Cezar z pomidorkami koktajlowymi

Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 15 minut Czas gotowania: 10 minut 10 minut

SKŁADNIKI

Sałatka:

  • 1 duża sałatka rzymska lub 3 małe
  • 50 g parmezanu w płatkach
  • 200 g pomidorów koktajlowych (opcjonalnie)

 

Grzanki:

  • ½ bagietki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku

 

Dressing:

  • 1 żółtko
  • sok z ½ cytryny
  • 125 ml oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka musztardy, polecam Dijon
  • 1 łyżka sosu Worcestershire (można w zamian użyć sosu sojowego)
  • 4 filety anchois
  • 3 łyżeczki parmezanu
  • 2 ząbki czosnku
  • świeżo mielony czarny pieprz

PRZYGOTOWANIE

Grzanki

  1. Bagietkę pokrój w niedużą kostkę (ok. 5 mm).
  2. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i wrzuć dwa zmiażdżone ząbki czosnku. Smaż je przez chwilę, aż nabiorą złotego koloru, a następnie je wyjmij.
  3. Na rozgrzaną oliwę wrzuć pokrojoną bagietkę. Zamieszaj energicznie, aby równomiernie obtoczyć ją w oliwie.
  4. Grzanki smaż na małym ogniu przez około 5-10 minut, często mieszając, aż staną się złotobrązowe. Kolejno odstaw do wystudzenia.

 

Dressing

  1. Jajko sparz we wrzątku, a następnie wbij żółtko do kielicha blendera. Dodaj sok z cytryny, musztardę oraz chlust oliwy. Zacznij powoli miksować. Gdy sos zacznie gęstnieć, wlewaj powoli pozostałą oliwę, nie przerywając miksowania.
  2. Do powstałego majonezu, dodaj posiekane filety anchois, parmezan, sos Worchestershire oraz starte ząbki czosnku. Zmiksuj ponownie do połączenia się składników. Na sam koniec dopraw pieprzem do smaku.

 

Sałatka

  1. Sałatę rzymską umyj, osusz i porwij na mniejsze cząstki. Wrzuć do miski.
  2. Dodaj sos i dokładnie wymieszaj z sałatą. Następnie wrzuć grzanki i przekrojone pomidorki koktajlowe. Połącz z sałatą.
  3. Sałatkę przełóż na talerze i posyp parmezanem. Możesz oprószyć ją dodatkową porcją pieprzu.

Zdjęcie - Sałatka Cezar z pomidorkami koktajlowymi i chrupiącymi grzankami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów

Podobne przepisy