Sałatka brokułowa z tuńczykiem
I znów coś namieszałam, a że wyszło pysznie i kolorowo to chciałam się z Wami podzielić przepisem. Tym razem w roli głównej brokuł i tuńczyk, pyszne i pełne składników odżywczych połączenie idealne dla tych co w nowym roku liczą kalorie, ale i dla tych co mają ochotę na coś pysznego i szybkiego w przygotowaniu.
Składniki:
- 1 średniej wielkości brokuł
- ok 1 szklanki makaronu ryżowego orzo
- średniej wielkości cebulka
- słoik suszonych pomidorów
- puszka tuńczyka w oleju lub sosie własnym
- garść ziaren słonecznika
- sól, pieprz
Brokuła dzielimy na różyczki i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Suszone pomidory i cebulkę drobno kroimy. Do miski przekładamy makaron, ugotowanego brokuła, odsączonego z zalewy tuńczyka, cebulkę i pomidory.
Dresing:
- 4 łyżki oleju lnianego (może być oliwa z oliwek)
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżka octu winnego
- sól, pieprz
Podane składniki mieszamy ze sobą do połączenia i polewamy nimi sałatkę i całość delikatnie mieszamy