Sałatka brokułowa z sosem Cezara
Przepyszna sałatka od Asi z Kwestii Smaku.
Kilka razy robiłam sama, a teraz zrobiłyśmy razem z Agatą na wspólne śniadanie.
Zdjęcia od Agaty, przepis od Asi :)
Składniki 4-6 porcji
- 1 brokuła
- 8 jajek
- puszka kukurydzy
- 2 główki mini sałaty rzymskiej
- 8 łyżek tartego parmezanu - tym razem nie dodałyśmy
- sól i pieprz
- 12 łyżek majonezu
- 4 łyżeczki musztardy francuskiej lub zwykłej
- 4 łyżeczki miodu
- 4 łyżeczki sosu worchester lub sosu sojowego
- 2 małe ząbek czosnku
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Brokuła podzielić na kilka mniejszych kawałków i ugotować we wrzątku z dodatkiem łyżeczki soli i łyżeczki cukru przez 4 minuty, po ugotowaniu przelać zimną wodą na sitku.
- Jajka w temperaturze pokojowej zalać ciepła wodą, zagotować, gotować 5 minut, zalać zimną wodą, obrać ze skorupek, pokroić na ćwiartki.
- Kukurydzę odsączyć. Sałatę opłukać, ułożyć na dnie miski.
- Składniki sosu zmiksować blenderem.
- a sałacie ułożyć brokuły, kukurydzę, jajka, doprawić solą, pieprzem i polać sosem Cezara.