Sałatka brokułowa z fetą i pomidorkami koktajlowymi
Zauważyłam, że od jakiegoś czasu najczęściej szykuję głównie kilku składnikowe sałatki. Ma to związek niejako z cenami wszystkich produktów, ale też takie sałatki po prostu mi smakują. Mała ilość składników sprawia, że smaki są wyraźnie wyczuwalne.
Tym razem jedną z moich ulubionych sałatek wzbogaciłam o dodatek pomidorków. Wyszło równie smacznie.
Zamiast ziaren słonecznika można wykorzystać płatki migdałowe, a zamiast serka sałatkowo-kanapkowego, „prawdziwą” fetę. Przyprawę Tzatziki można pominąć, aczkolwiek ja ostatnio bardzo polubiłam sosy do sałatek z jej udziałem. Granulowany czosnek można zastąpić świeżym.
- 1-2 brokuły
- 150-200 g pomidorków koktajlowych
- 1/2 op. sera sałatkowo-kanapkowego favita
- 1 garść ziaren słonecznika
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka jogurtu
- przyprawa tzatziki
- granulowany czosnek
- sól, pieprz
Brokuł dzielimy na różyczki. Gotujemy w osolonym i osłodzonym wrzątku przez około 6-8 minut. Odcedzamy.
Pomidorki koktajlowe kroimy na pół.
Ser favita kroimy w kostkę.
Ziarna słonecznika prażymy na rozgrzanej, suchej patelni.
Majonez łączymy z jogurtem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz przyprawą tzatziki. Jeśli chcemy otrzymać sos o czosnkowym smaku dodajemy nieco granulowanego czosnku lub przeciskamy przez praskę 1 świeży ząbek czosnku.