Sałata rzymska z boczkiem i serem pleśniowym

Sałata rzymska z boczkiem i serem pleśniowym
Zdjęcie - Sałata rzymska z boczkiem i serem pleśniowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
  • Wynik: 20
  • Czas przygotowania: 10minuty
  • Czas gotowania: 10minuty

3 razy S czyli Szybka, Smaczna Sałatka. Dzięki obecności boczku  jeszcze sycąca. Sos serowy na bazie jogurtu greckiego i sera pleśniowego. Sama chrupiąca przyjemność. Grzanki dodajemy przed podaniem, żeby chrupkość była doskonała:)

Składniki Instrukcje

Boczek pokroić w cienkie plastry, ułożyć na zimnej patelni , smażyć aż  tłuszcz się wytopi, przewrócić na drugą stronę i smażyć, aż się spiecze i będzie chrupiący. Chleb tostowy pokroić w kostkę, usmażyć na tłuszczu wytopionym z boczku z każdej strony na rumiano.

Ser umieścić w rondelku, podlać odrobiną mleka, mieszając cały czas  podgrzewać lekko, aż się rozpuści. Jogurt wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, dodać sok z cytryny, sól, pieprz. Dodać do rozpuszczonego sera i wymieszać.

Na 2-3 talerzach układać porwane liście sałaty rzymskie, następnie pokrojone pomidory, plastry smażonego boczku oraz grzanki. Polać sałatkę sosem czosnkowym i posypać posiekanym szczypiorkiem. Podawać natychmiast.

Smacznego:)

Zdjęcie - Sałata rzymska z boczkiem i serem pleśniowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów