Sałata rzymska z boczkiem i serem pleśniowym
- Wynik: 20
- Czas przygotowania: 10minuty
- Czas gotowania: 10minuty
3 razy S czyli Szybka, Smaczna Sałatka. Dzięki obecności boczku jeszcze sycąca. Sos serowy na bazie jogurtu greckiego i sera pleśniowego. Sama chrupiąca przyjemność. Grzanki dodajemy przed podaniem, żeby chrupkość była doskonała:)
Składniki- sałata rzymska - 1 główka
- pomidory - 2 szt.
- boczek wędzony - 15 dag
- chleb tostowy - 4 kromki
- szczypior - do posypania
- jogurt grecki - 200 ml
- ser pleśniowy cammembert - 1 trójkąt
- sok z cytryny - 3-4 łyżki
- sól - do smaku
- pieprz - do smaku
- czosnek - 2 ząbki
- mleko - 3-4 łyżki
Boczek pokroić w cienkie plastry, ułożyć na zimnej patelni , smażyć aż tłuszcz się wytopi, przewrócić na drugą stronę i smażyć, aż się spiecze i będzie chrupiący. Chleb tostowy pokroić w kostkę, usmażyć na tłuszczu wytopionym z boczku z każdej strony na rumiano.
Ser umieścić w rondelku, podlać odrobiną mleka, mieszając cały czas podgrzewać lekko, aż się rozpuści. Jogurt wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, dodać sok z cytryny, sól, pieprz. Dodać do rozpuszczonego sera i wymieszać.
Na 2-3 talerzach układać porwane liście sałaty rzymskie, następnie pokrojone pomidory, plastry smażonego boczku oraz grzanki. Polać sałatkę sosem czosnkowym i posypać posiekanym szczypiorkiem. Podawać natychmiast.
Smacznego:)